Neće se ponoviti prošlogodišnje poplave

0

BOR – Nevreme koje je u nedelju zahvatilo Golubac i Novi Sad, grad i bujične poplave pričinili su veliku materijalnu štetu koja se još uvek procenjuje.  Situacija u Golupcu se polako normalizuje iako je još uvek na snazi vanredno stanje. Najveći problem je čisćenje ulica od blata i mulja kao i sušenje podrumskih prostorija. Pijaće vode i struje ima, osnovna škola i vrtić sutra će početi da rade, a iz Požarevca stižu dodatne cisterne za pranje ulica.

Zbog obilnih padavina i bujične poplave, područje tog mesta bilo je pod vodom koja je nanela veliku količinu blata, mulja i granja, a oticanje je sprečavao nasip koji to mesto brani od izlivanja Dunava.

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacija danas je preventivno upozorio lokalne samouprave da podignu stepen pripravnosti zbog najavljenih padavina iako se ne očekuje izlivanje reka.

Prema rečima nadležnih prošlogodišnja dešavanja sa majskim poplavama se sigurno neće ponoviti i nema razloga za brigu.

Prema najavama iz Republičkog hidro meteorološkog zavoda na Dunavu i Savi vodostaji će biti u većem porastu u naredna četiri dana sa mogućnošću dostizanja i kratkotrajnog prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava kod Novog Sada na Dunavu, odnosno kod Šapca na Savi 30. i 31. maja.

Danas i sutra očekuje se manji i umeren porast vodostaja na Jadru, Kolubari, Mlavi, Peku, Timoku, Ubu i Tamnavi vodostaji bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Nakon Golupca i Novog Sada obilnije padavine i moguće bujuce mogu se očekivati  u okolini Loznice i podno Fruške gore, kažu meteorolozi.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2rjm8g“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *