Počeo 6. Simpozijum „Rudarstvo 2015. “

0
BOR – Problematika rudarstva ne može da se posmatra izolovano od zemalja koje nas okružuju, jer zajedničko iskustvo i mogućnost međusobne saradnje može doprineti boljem poslovanju i unapređenju rudarskog sektora –rečeno je na Šestom međunarodnom simpozijumu „Rudarstvo 2015. “, otvorenom u Hotelu Jezero na Borskom jezeru. U trodnevnom simpozijumu učestvuje blizu 100 stručnjaka iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske i drugih zemalja.
„Osnove svih ekonomskih i razvojnih politika se oslanjaju na rudarski sektor, i od sigurnosti u snabdevanju industrije zavise svi ostali segmenti ukupnog društvenog razvoja“istakao je otvarajući simpozijum dr Miroslav Ignjatović, savetnik u Privrednoj komori Srbije.
Očekivani investicioni ciklus u narednom periodu bit će usmereni na oporavak postojećih kapaciteta kroz modernizaciju i revitalizaciju rudnika čime će se se stvoriti mnogo bolji privredni i poslovni ambijent.
Tako ćemo privući strane investicije i upravo se radi na izradi zakonske regulative koja će to i omogućiti“ kaže Mirjana Filipović državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.
S obzirom na to da su izgradnjom nove topionice u Rudarsko topioničarskom basenu Bor uz primenu savremene rudarske opreme i opreme za preradu rude stvoreni potrebni uslovi, očekuje se povećana proizvodnja bakra, ali predstoji i promena vlasničke strukture.
Siniša Tanacković pomoćnik ministra rudarstva naglašava: “RTB Bor je u ozbiljnim razgovorima oko privatizacije, dobro je poznato da mi nemamo sredstava za nova ulaganja a ako neko nudi novac onda bi ga trebalo i prihvatiti i privatizovati delove RTB-a, naravno ne sto odsto, država treba da zadrži udeo ali i da omogući dalji razvoj rudarstva“.
Organizatori simpozijuma Rudarstvo 2015, jesu Privredna komora Srbije i RTB Bor, zajedno sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor, Rudarskim institutom Zemun, rudnicima Kolubara, Kostolac, Kovin, Resavica i drugima.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2rjgoo“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *