Porez na imovinu za 2020. godinu

BOR – Jedna od odluka koje su odbornici Skupštine grada Bora usvojili na devetoj sednica bila je o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti, što je osnovica za utvrđivanje poreza na imovinu u 2020. godini.

Prema ovoj odluci minimalno povećanje poreza mogu da očekuju vlasnici stanova u prvoj i drugoj zoni i ono će naredne godine iznositi od 0,94 do dva odsto. Nešto veći porez u odnosu na 2019. godinu biće i za vlasnike kuća u prvoj, drugoj i četvrtoj zoni i ono će se kretati od 1.74 do 2,8 odsto.

Cena za poljoprivredno zemljište povećava se sa deset dinara koliko je bilo ove godina na 11, a za šumsko zemljište povećava se sa 12 na 12 i po dinara. Povećanja nema za građevinsko zemljište, poslovni prostor i garaže, a u pojedinim delovima ima umanjenja za procenat amortizacije.

Prema rečima gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića, visina poreza na imovinu je i sa ovim minimalnim povećanjima među najnižima u istočnoj Srbiji, gde je osnovica za cenu kvadratnog metra satna niža jedino u Boljevcu, a kuća i Zaječaru.

Do dobijanja zvaničnog rešenja o porezu, koje se očekuje sredinom naredne godine, građani će rate poreza na imovinu, koje su u obavezi da uplate kvartalno sredinom februara, maja, avgusta i novembra, plaćati na osnovi rešenja za 2019. godinu, a eventualnu razliku uplatiće kada dobiju rešenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *