Porodice iz baraka traže smeštaj

BOR – Nakon požara u kojem je izgorela jedna baraka u ulici Sedmog jula u Boru porodice od lokalne samouprave traže da im se obezbede odgovarajući stanovi. Po njihovim tvrdnjama oni su tu živeli petnaestak godina.

„Moja porodica živi ovde petnaestak godina, iako nemamo osnovne uslove. Izgorela je baraka do moje, pa me strah da se vratim“, rekla je jedna stanarka.

„Sada živim kod ujaka u ulici Vase Pelagića“, dodao je petnaestogodišnji momak.

U lokalnoj samoupravi tvrde da oni ne znaju da li su uopšte i koliko ove porodice živele u barakama, jer  su prema evidenciji Centra za socijalni rad prijavljeni na adresi njihovih rođaka u ulici Vase Pelagića gde su trenutno smešteni. Barake u ulici Sedmog jula su bile u vlasništvu nekadašnje građevinske firme Crna trava, i porodice nisu imale nikakvu saglasnost opštine da se usele.

„Pošto je jedino zemljište u vlasništvu lokalne samouprave, oni su smatrali da smo mi u obavezi da im pomognemo. Njihovi  zahtevi  su, da im obezbedimo uređene  stanove, ali to je u postojećim okolnostima nemoguće. Opština može da im obezbedi nužni smeštaj, iako nismo u obavezi. Sve porodice imaju boravište, nemaju status izbeglice niti raseljenog lica.  Bez obzira na to, predsednik Opštine je formirao komisiju koja će im naći prigodan smeštaj. Što pre“, kaže Maja bakoč, član Veća opštine Bor.

Ono što je najvažnije šesnaestočlana porodica iz Surdulice za sada ima krov nad glavom. Uz to opština im je obezbedila i druge vrste pomoći.

„Oni primaji socijalnu pomoć, obrok za svakog člana, a preko Crvenog krsta obezbedili smo im ćebad i garderobu“, kaže Maja Bakoč, član Veća opštine Bor.

Takođe, kaže  Maja Bakoč, čeka se i izveštaj policije, jer postoji osnovna sumnja da su pokušali nelegalno da se priključe na struju, što je i prouzrokovalo požar.

Porodice iz baraka traže smeštaj, 8. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *