Više od tri milijarde dinara za aktivne mere zapošljavanja

BOR, SRBIJA – Vlada Srbije je za 11 mera aktivne politike zapošljavanja izdvojila ukupno više od tri milijarde i 300 miliona dinara, od kojih je 550 miliona predviđeno za osobe sa invaliditetom.

Najkraći rok za prijavljivanje imaju poslodavci koji žele da organizuju javne radove za nezaposlene ili osobe sa invaliditetom, nešto duži oni koji žele da dobiju subvencije za samozapošljavanje, dok je za ostale konačni rok 30 novembar.

„Poziv za organizovanje javnih radova sastoji se iz dva dela: za zapošljavanje lica sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Naknada koju dobijaju angažovana lica ista je kao prošle godine i iznosi 18 hiljada dinara, a novina ove godine je da osobe sa invaliditetom mogu da budu angažovana i u oblasti kulturne delatnosti. Novina je i da 70 odsto nezaposlenih lica koji će biti angažovana na javnim radovima moraju da budu iz kategorije teže zapošljivih lica, odnosno korisnici novčane socijalne pomoći, romi, nekvalifikovana lica, viškovi, mladi do 30 godina koji su na evidenciji duže od godinu dana, deca palih boraca i deca bez roditeljskog staranja. Rok za prijavu poslodavaca relativno kratak, oko mesec dana, odnosno do desetog marta.

Drugi konkurs koji traje naredna dva meseca, do desetog aprila, je za samozapošljavanje. Nezaposlena lica koja su prošla obuku mogu da dobiju subvencije od 180 hiljada dinara, lica koja su proglašena tehnološkim viškom 200 hiljada, a 220 hiljada za osobe sa invaliditetom. Neophodno je da ova lica prođu obuku, a njihova obaveza je izmirivanje obaveza za socijalnog osiguranja najmanje 12 meseci.“ – kaže Sonja Stanković, direktor borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Uz ova dva, raspisano je još devet konkursa: za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih osoba, osoba sa invaliditetom, refundiranje zarada osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva, podršku njihovom zapošljavanju pod posebnim uslovima, kao i za relaizacije programa stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, za viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlena lica i obuke na zahtev poslodavca. O tome koliko će koja filijala sredstava imati na raspolaganju znaće se više za sedam do deset dana.

Više od tri milijarde dinara za aktivne mere zapošljavanja, 8. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *