Porodiljama naknade i iz republičkog i opštinskog budžeta

BOR – Porodilje sa prebivalištem na teritoriji opštine Bor, osim prava na naknadu zarade i roditeljskog dodatka finansiranog sredstvima iz Republike, za rođenje deteta, ostvaruju i pravo na određene vidove pomoći iz budžeta Opštine Bor.

 „Iz Populacionog fonda opštine Bor, umesto jednokratne novčane pomoći, koja je iznosila 10 hiljada dinara za svako rođeno dete, majkama prvorođenih beba, na osnovu izmenjene odluke, isplaćuje se 25 hiljada dinara. Za drugo dete naknada iznosi 40 hiljada, dok za rođenje trećeg i četvrtog deteta majke dobijaju 70 hiljada dinara. Pošto se porodice sa više od četvoro dece smatraju nefunkcionalnim, jednokratnu pomoć ne isplaćuje se za rođenje petog i svakog narednog deteta“, kaže član Veća opštine Bor za populacionu politiku i brigu o deci Dobrica Đurić.

Osim isplate jednokratne novčane pomoći svim porodiljama, lokalna samouprava posebnom merom novčano pomaže i nezaposlene majke.

„Nezaposlene porodilje ostvaruju i pravo na godišnju novčanu pomoć u iznosu od 15 hiljada dinara mesečno“, kaže Đurić i ističe da je u planu da se 2018. godine u budžetu obezbede i sredstva za kupovinu knjiga đacima od prvog do četvrtog razreda, a ukoliko bude mogućnosti i do osmog razreda. 

Uz pravo na naknadu zarade, iz republičkog budžeta obezbeđen je i  roditeljski dodatak kojim država finansijski pomaže u odgoju i brizi o deci. Pravo na ovaj vid pomoći ostvaruju majke nakon rođenja prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a visina iznosa razlikuje se u zavisnosti od toga koje je dete po redu.

„Roditeljski dodatak za prvo dete isplaćuje se jednokratno i iznosi 39 hiljada dinara, dok se za svako naredno dete iznos pomoći razlikuje i isplaćuje tokom 24 meseca. Dodatak za drugo treće iznosi blizu 6.400 dinara, za treće oko 11.000, a za četvrto oko 15.000 dinara“, kaže član Veća opštine Bor za populacionu politiku i brigu o deci Dobrica Đurić.

Bliže informacije o pravima koja ostvaruju, porodilje mogu dobiti u Opštinskoj upravi Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *