Postrojenje za preradu komunalnog otpada moguće izgraditi u Boru

0

BOR – U Boru bi uskoro mogla da počne izgradnja prvog postrojenja za dobijanje toplotne i električne energije iz komunalnog otpada, rečeno je u Boru, na sastanku na kojem je prezentovana upotreba komunalnog otpada u proizvodnji različitih oblika energije. Predstavnici austrijske firme Pan Non oil grupa rukovodstvu opštine Bor izneli su kažu idealno rešenje za problem komunalnog otpada i način njegovog pretvaranja u energiju, kao i koncepcijsko rešenje za Toplanu u banjskom polju, koja bi u budućnosti umesto na mazut funkcionisala uz pomoć toplotne energije dobijene iz komunalnog otpada. Istaknuto je da je reč o proverenoj tehnologiji, dokazanoj visokim nivoom efikasnosti, koja u svetu postaje sve popularnija

Vanjo Dimitrijević generalni direktor Pan Non Oili grupe predstavništva u Beogradu kaže: „Mi smo izabrali da baš bor bude budući centar za jugoistočnu Evropu. Ukoliko ovde izgradimo naše postrojenje za preradu drvne bio mase i komunalnog otpada biće to prvo takvog tipa na ovom području i zainteresovani iz okolnih zemalja ovde bi dolazili da se uvere na koji način i kako funkcioniše“. Savremena postrojenja za preradu komunalnog otpada nisu štetna za životnu sredinu i u ovoj austrijskoj kompaniji kažu da između ostalog je njihov zadatak da na to neprekidno ukazuju.

Proizvodnja električne i toplotne energije iz komunalnog otpada i biomase biće energetska budućnost što budemo bliže Evropskoj uniji, jer Srbija ima potencijala. Mnoge zemlje Evropske unije veliki deo otpada već koriste kao energent za grejanje gradova ili proizvodnju električne energije, a prema strategiji EU do 2020. godine alternativni izvori energije dobiće još više na značaju.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2tff2d“ allowfullscreen ]
Postrojenje za preradu komunalnog otpada moguće… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *