Potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u kompaniji Srbija Ziđin Koper

0

U prisustvu ministra za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikole Selakovića i predstavnika lokalne samouprave u generalnoj direkciji kompanije Srbija Ziđin Koper potpisan je, posle više od godinu i po dana pregovora, kolektivni ugovor, koji će za zaposlene u ovom kolektivu važiti od februara.

BOR – Predstavnici reprezentativnih sindikata „Srbija Ziđin Kopera“ i rukovodstvo ove kompanije potpisali su, posle više od godinu i po dana pregovora, kolektivni ugovor koji će važiti za sve zaposlene u Ziđinu.

Postignut je dogovor o ceni rada koja je bila najveći problem u pregovorima poslednja dva meseca. Cena radnog sata povećana je sa 177 dinara na 192 dinara. Zarade sa nižim koeficijentom biće povećane za 15 odsto, a sa višim procenat povećanja će biti nešto niži od 15 procenata. Očekuje se da prosečna zarada u Ziđinu ove godine bude približno 120 hiljada dinara. Takođe, dogovoreno je da linearni deo koji će se isplaćivati zaposlenima, uđe u osnovnu zaradu, čime su radnici sa nižim zaradama dobili veće povećanje u odnosu na ostale.

U sindikatima kažu da su prava radnika, koje su imali po prethodnom kolektivnom ugovoru ostala ista i da su zadovoljni potpisanim kolektivnim ugovorom.

Pregovori sindikata i menadžmenta organizovani su uz posredovanje ministarstava Srbije, a potpisivanju kolektivnog ugovora prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikola Selaković i predstavnici lokalne samouprave u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *