U očnoj ambulanti Doma zdravlja u Boru počela realizacija projekta „Alatir“

Nakon dužeg vremena počela je modernizacija očne ambulante Doma zdravlja u Boru. U toku je realizacija projekta Alatir, a obezbeđen je i ultrazvučni aparat koji će početi da se primenjuje uskoro.

BOR- U Očnoj ambulanti Doma zdravlja u Boru danas je predstavljen projekat „Alatir“, firme Optimed iz Beograda. Alatir predstavlja novi pristup u praćenju hroničnih bolesti u oftalmologiji, čijim uvođenjem će značajno biti unapređeni očni pregledi posebno kod dijabetičara. Reč je o prvom srpskom softveru koji se u mnogim gradovima u Srbiji primenjuje od 2020.

“  On se sastoji iz dve celine, pokretne kamere nove generacije koja slika zadnji segment oka gde se nalaze najbitnije organele koje regilišu vid i njegov kvalitet. Drugi deo se manifestuje kroz softver gde mi procesuiramo nalaze“, rekao je Nemanja Šukalo, „Alatir“ iz Beograda.

Prilikom predstavljanja projekta borski oftalmolozi su pregledali grupu hroničnih bolesnika, prvenstveno dijabetičare.

U modernizaciju očnog odeljenja u Boru do sada je veoma malo ulagano. Zato će, uz Alatir projekat, uskoro početi i ultrazvučna dijagnostika oka.

„Uskoro ćemo početi i ultrazvučnu dijagnostiku oka. Uz Beograd i Niš i Bor ima aparat, predstoji  edukacija i uskoro ćemo pružati i ovu uslugu„,dodala je Ana Golubović Spasojević,  direktor Opšte bolnice u Boru.

U narednom perodu besplatni pregledi očnog dna biće organizovani jednom mesečno, a ukoliko bude interesovanja za ovakve kontrole aparat će, kao donacija, ostati u vlasništvu Doma zdravlja u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.