Potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece

0

BOR – Ako je dete dobilo ćušku ili čvrgu, roditelj neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava, već će mu biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, predviđeno je izmenama i dopunama Porodičnog zakona, koji uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta.

Izmene Porodičnog zakona, jasno uvode zabranu fizičkog kažnjavanja i upotrebe sile prilikom vaspitanja deteta. Smisao uvođenja ovih zabrana nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja. Cilj je da se ukaže da fizičko kažnjavanje nije primenljiv način vaspitavanja već da postoje druge metode koje su delotvornije i svrsishodnije i vode ka putu uspešne socijalizacije deteta“, kaže Mirjana Mitrović, direktor Centra za socijalni rad u Boru.       

Cilj izmena zakona je menjanje stavova i postavljanje novih standarda ponašanja u porodici, prema kojima bi dete bilo vaspitavano da je nasilje nedopustivo i da ne treba da ga primenjuju ni roditelji prema deci, ali ni deca prema svojim vršnjacima. Kako je nasilje sve prisutnije, a društvo sve tolerantnije prema ovoj neprihvatljivoj pojavi, želja je da se roditelji usmere na prave metode vaspitavanja, jer ni nasilni, ali ni previše popustljivi roditelji nisu dobri roditelji.

Uloga roditelja je da detetu pruži ljubav, ali i disciplinovanje. Odgovorno i socijalizovano dete mora da zna šta može i šta ne može, šta sme i šta ne sme. Način kako da se to postigne nije nasilje, jer nasilje nije delotvoran način vaspitavanja. Dete mora da poštuje autoritet, a autoritet se može steći i na drugi način, a ne batinom. Ovakav način zahteva više vremena i posvećenost roditelja detetu, ali on omogućava da dete raste u boljem okruženju i da bude srećnije“, dodaje Mirjana Mitrović, direktor Centra za socijalni rad u Boru.   

Do pre nekoliko decenija pitanje o tome ko određuje pravila u porodici bilo je sasvim neumesno, jer je autoritet roditelja bio neprikosnoven. Danas kada je autoritet roditelja poljuljan, nasilje u porodici i van nje svakodnevna pojava, dobre porodične odnose treba ponovo izgraditi. Dobar vaspitni stil pun ljubavi, podrazumeva mnogo objašnjenja i podučavanja, u njemu su pohvale i pokloni, ali su i jasne zabrane i kritike, pa i kazne. Umesto čvrste ruke, roditelj bi trebalo da ima čvrst stav, a blag način, bilo da je u pitanju nagrada ili kazna.

Potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece, 21.april 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *