Povećan broj intervencija u Hitnoj službi u Boru

BOR – Da meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje odavno je poznato   a  od tegoba koje izaziva promena vremena pati gotovo polovina svetske populacije. Istraživanja su pokazala da  meteoropatija  najčešće pogađa decu mlađu od petnaest i osobe starije od pedeset godina , posebno hronične bolesnike. Kada je kišovito i kad je visoka vlažnost vazduha –glavobolju ,pospanost , bezvoljnost i gubitak energije manifestje se i kod zdravih ljudi,pa i ne čudi što je proteklog vikenda pomoć lekara hitne službe zatražilo  više pacijenata nego u proteklih desetak dana.

Denis Vizulić  doktor medicine u Hitnoj službi ZC u Boru kaže:“ U dva protekla dana imali smo 120 intervencija u ambulanti i više od 20 na terenu. Dnevno smo pregledali 60-ak pacijenata,a uglavnom je bila reč o hroničnim bolesnicima kao što su hipertoničari, asmatičari, dijabetičari, reumatičari i psihijatrijski bolesnici. Mi preporučujemo redovnu terapiju posebno hroničnim bolesnicima.Proteklih dana dnevno smo intervenisali 40-ak puta i  zbog promene vremena očekivali smo povećan broj pacijenata“.

Osim hroničnih bolesnika ,pomoć lekara Hitne službe u Boru nekoliko osoba je zatražilo zbog ujeda krpelja ,a petoro zbog alergijskih problema. Lekari kažu da će problemi koji nastaju zbog oscilacija u temperaturi,vlažnosti i pritiska u vazduhu  nestati kad se vreme stabilizuje, ali  pacijentima savetuju da  propisane  lekove moraju redovno da uzimaju.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2retp8″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.