Pravo glasa ima oko 6,7 miliona birača

SRBIJA – Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 24. aprila, a prema podacima Republičke izborne komisije pravo glasa imaće 6.737.808 birača. Građani Srbije, glasaće na 8.378 biračkih mesta, na teritoriji Srbije biće otvoreno 8.311, u zatvorima 29, dok će u inostranstvu biti otvoreno 38 biračkih mesta.

Državlјani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje će izaći 23. aprila, od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu. Glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj i Sloveniji biće obavlјeno 24. aprila od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu. To će važiti i za glasače u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj. Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji, navedeno je u odluci RIK-a.

Glasački listić biće štampan na papiru led sive boje, dok će kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biti štampan na papiru prljavo roze boje, odlučio je RIK. Obrasci za izbor narodnih poslanika biće štampani u 33 varijante na 12 jezika, u zavisnosti od opština.

Republička izborna komisija je do sada proglasila 18 izbornih lista, a za 11 lista se čeka da postupe po zaključku za otklanjanje nedostataka. Za parlamentarne izbore u Srbiji do isteka roka za predaju , primljeno je 29 lista.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počinje 21. aprila u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 24. aprila. Tog dana glasanje traje od 7 do 20, a izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije 28. aprila u 20 sati.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x43gt13″ allowfullscreen ]
Pravo glasa ima oko 6,7 miliona birača, 10… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *