Pred praznike u porastu porodično nasilje

BOR – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, Negotinu i Kladovu uhapsili su početkom decembra tri osobe osumnjičene da su izvršile krivično delo nasilje u porodici. U Boru je uhapšen J. Š. zbog postojanja osnova sumnje da je nakon kraće rasprave napao suprugu i on je, uz krivičnu prijavu, sproveden nadležnom tužilaštvu, a sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana.

U Negotinu je uhapšen D.G. koji se tereti da je u porodičnoj kući vređao suprugu i maloletno dete i da im je pretio da će ih ubiti. Uz to, on je po dolasku policije vređao i napao policijske službenike, pa je protiv njega podneta i krivična prijava zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti.

U Kladovu je uhapšen B.N. jer je prvo vređao svoju nevenčanu suprugu i njenu ćerku, a zatim im pretio da će ih ubiti. I njemu je određeno zadržavnje od 48 sati.

Sredinom decembra uhapšen u Boru je I.Š.  koji se tereti da je napao i udarao roditelje. Još dve osobe iz Bora D.J. i A.O. uhapšeni su 26. i 27. decembra u prvom slučaju zato što je vređao suprugu i sina i upućivao im ozbiljne pretnje, a u drugom zbog psihičkog maltretiranja supruge i njenog oca.

Ovo su samo prijavljeni i procesuirani događaji iz decembra, a tačan broj slučajeva porodičnog nasilja ostaje nepoznat. Prijava je sve više i to nije samo posledica povećanja problema u porodicama. Više prijava porodičnog nasilja, prema mišljenju stručnjaka, ima delom i zbog medijske kampanje koja je pomogla da se žrtve osnaže i da prijave problem koji imaju.

Prema najavama, sledeće godine biće formirana elektronska evidencija o nasilnicima u porodici, a od juna počinje i primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koja uvodi zakonsku obavezu za sve pojedince i institucije da prijave porodično nasilje, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o takvim slučajevima. Novi propis daje policiji ovlašćenje da izda naredbu kojom se nasilniku zabranjuje povratak u porodični dom na 48 sati. Ukoliko ne živi pod istim krovom sa žrtvom, policajac može da mu, na isti vremenski period, izrekne zabranu prilaska. Pošto mu uruči pismenu potvrdu o izrečenoj meri, o svemu obaveštava tužioca, koji ima 24 časa da od suda zatraži produženje izrečene mere na mesec dana. Sud je dužan da se u tom roku izjasni o tužiočevom predlogu. Novi zakon omogućava zajednički rad policije, suda i centra za socijalni rad u ovakvim slučajevima, što je do sada bila prepreka i očekuje se da će njegova primena barem malo smanjiti neslavnu statistiku koja pokazuje da je u Srbiji u 2016. godini prijavljeno ukupno pet hiljada slučajeva porodičnog nasilja.

Sve više slučajeva porodičnog nasilja, 28. decembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *