Predavanje o higijeni mleka

MAJDANPEK, DONJI MILANOVAC – Na poslednjem predavanju koje je  Poljoprivredno savetodavna služba iz Negotina organizovala za  majdanpečke i donjomilanovačke poljoprivrednike, jedna od tema bila je i higijena mleka.

Kako se čulo ovom prilikom, uslovi u kojima se odvija proizvodnja mleka u manjim poljoprivrednim gazdinstvima, kakva su tipična za ovo područje, nije na zavidnom nivou.

To su uglavnom gazdinstva sa tri do pet krava i uslovi u kojima se odvija proizvodnja i prerada mleka su više nego skromni. Mi smo u protekle dve, tri godine slali uzorke mleka sa terena u referentne laboratorije i rezultati su bili dosta nepovoljni, što ukazuje na to da naši poljoprivrednici moraju još dosta da uče kada je ova oblast u pitanju i da unapređuju uslove u kojima se odvija  proizvodnja u prerada mleka“, naglasila je Vladica Stefanović iz PSSS u Negotinu.

Da bi se proizvelo kvalitetno i higijenski ispravno mleko neophodno je, pre svega, obezbediti adekvatnu higijenu štale, muznih krava i samih muzača. Ono što je, takođe, veoma bitno jeste i redovna veterinarska kontrola muznih krava, sistematski pregledi ljudi zaduženih za mužu, kao i redovna dezinfekcija prostorija u kojoj se obavlja muža, skladišti i prerađuje mleko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *