Predlog procene rizika od katastrofa na području grada Bora u završenoj fazi

0

Danas je u Boru zasedao Štab za vanredne situacije. Između ostalog, njegovi članovi razmatrali su epidemiološku situaciju među humanom i populacijom divljih životinja. Potom, izveštaj o spremnosti protivgradne zaštite za ovu sezonu, stanju vodotokova drugog reda, zaštiti od požara na otvorenom prostoru. Prihvaćen i predlog procene rizika od katastrofa na području grada, koja važan dokument postupanja u tim situacijama.

BOR – Članovi Štaba za vanredne situacije grada Bora, na sednici saglasili su se na Predlog procene rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama na području Bora. Epidemiološka situacija u gradu je uobičajna i relativno povoljna. Kada je reč o prisutnosti svinjske kuge među domaćim i divljim životinjama nema pogoršanja situacije i novoregistrovanih slučajeva. Stanje na vodama drugog reda na području grada je povoljno, vodostaj je nizak, a jedini problem su nedovoljno pročišćena korita iz razloga što meštani tu odlažu otpad. Ovo je, između ostalog, rečeno na sednici ovog gradskog štaba prilikom razmatranja aktuelne epidemiološke situacije i stanja na vodotocima drugog reda.

Procena rizika na sistemski način analizira situaciju i pokazuje potencijalne opasnosti koje mogu izazvati vanrednu situaciju. Posle procene rizika i njenog usvajanja i donošenja, obaveza lokalne samouprave je uobličavanje Plana zaštite i spasavanja na području grada. Ova dokumenta projektovana su na četiri godine„, istakao je Danijel Aleksić, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije grada Bora

Članovi štaba ocenili su da je sistem protivgradne zaštite operativan. Svaka protivgradna stanica ima na raspolaganju više od 20 raketa, a za njihovu nabavku iz gradskog budžeta izdvojeno je milion i po dinara. Na području grada Bora od početka godine registrovano je 210 požara, od kojih  čak 153 na otvorenom prostoru gde je izgorelo 245 hektara niskog rastinja i livada. Iz tog razloga borski vatrogasci će u narednom periodu u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica u selima organizovati edukativne tribine posvećene prevenciji i krivčnom zakoniku u ovoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *