Predstavnici borskog Tehničkog fakulteta u poseti Zijin Majningu

BOR – Predstavnici Tehničkog fakulteta u Boru obišli su pogone kompanije Serbia Zijin Mining: sistem za provetravanje, pasta zasip i postrojenje za preradu mineralnih sirovina odnosno Flotaciju. Cilj posete, između ostalog bio je da se uvide mogućnosti zapošljavanja mladih kadrova, kroz programe stručnog usavršavanja studenata u ovoj kompaniji. To je bila i prilika da se razmene znanja i unapredi saradnja u oblasti obrazovanja. Predstavnici ove naučne ustanove najveće interesovanja pokazali su za tehnologiju koja se primenjuje u radu rudnika “Čukaru Peki”.

Ovo je značajna prilika za sve nas, posebno za mlade kolege da vidimo pojedine nove uređaje i opremu koji su ovde postavljeni. Na licu mesta smo se uverili da se ovde primenjuju nove tehnologije, da se ovaj rudnik može nazvati “zelenim” jer se primenjuje održivo rudarstvo” naglasio je prodekan za materijalno-finansijsko poslovanje Tehničkog fakulteta prof. dr Jovica Sokolović.

Domaćini, nadležni u kompaniji Zijin Majning su, gostima predstavili  planove razvoja zelenog rudnika “Čukaru Peki” i upoznali ih sa ulaganjima u zaštitu životne sredine.

Serbia Zijin Mining je otvorena za svaku obrazovnu ustanovu posebno za stručno usavršavanje učenika, studenata i budućih diplomiranih inženjera rudarstva, metalurgije, tehnologije i menadžmenta, ne samo u vidu prakse, već i njihovog zapošljavanja. Kako rudnik ne može da egzistira bez obrazovnih institucija koje će mu obezbediti adekvatan kadar, tako ni fakultet ne može postojati bez rudnika. Obe institucije treba da neguju saradnju u cilju očuvanja tradicije rudarstva u Boru.

Naša kompanija je istinski posvećena razvoju zelenog rudnika, čiji rad treba da obezbediti dugoročno uspešno poslovanje i zdravu radnu sredinu za sve nas, da očuva biodiverzitet netaknutim i eko sistem čistim. Takođe, naša saradnja sa lokalnom zajednicom, treba da donese realizaciji programa i projekata koji će ostati za dobrobit svih budućih generacija” istakao je Jang Juenkun, zamenik generalnog direktora kompanije Serbia Zijin Mining.

Najavljeno je da će ovakve vrste poseta kompaniji Zijin Majning postati praksa, a u cilju unapređenja saradnje između privrede i naučnih ustanova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.