Preko prakse do posla u Ziđinu

0

BOR – Kompanija Srbija Ziđin Koper od 2019. godine, kada su apsolventima Tehničkog fakulteta u Boru uručeni prvi ugovori o stručnoj praksi, za studente i srednjoškolce svake godine organizuje program stručnog osposobljavanja. Stručnu praksu su u nekom od kompanijskih pogona u poslednje tri godine obavila 274 učenika i studenata, a 139 ih je zasnovalo i radni odnos.

Jedna od njih je Katarina Puškić. Ona je diplomirani inženjer rudarstva i jedina je žena u Srbija Ziđin Koper koja, na lični zahtev, radi pod zemljom. „Jama“ joj je, kako kaže, oduvek bila izazov i smatra je pravim simbolom rudarstva. Zato je i odlučila da umesto matematike, koja joj je prva ljubav, upiše ipak studije na borskom Tehničkom fakultetu.

Nakon evaluacije i nekoliko obavljenih razgovora, nas petoro dobilo je šansu da praksu obavi pod zemljom. Punih deset meseci svakodnevno sam silazila u „Jamu“ i upoznavala tajne mračnih hodnika i horizonata. Posao mi je u teoriji bio jasan, a kroz praksu je trebalo da ga ili zavolim i usavršim, ili batalim. Desio se prvi scenario. Mir i tišina u „Jami“, to mi se najviše sviđa. Nema telefona, gungule i puno priče kao na površini. Zbog tog mira i tišine sam i odabrala ovo radno mesto, iako sam imala ponudu i priliku da ostanem u tehničkoj pripremi i ne silazim u „Jamu“, kaže Katarina Puškić.

Predsednik Saveta Tehničkog fakulteta u Boru prof. dr Dragoslav Gusković tvrdi da rudarsko inženjerstvo postaje sve interesantnije brucošima, baš zbog toga što relativno lako mogu da se zaposle u struci i to odmah po diplomiranju.

Nekoliko je razloga zbog kojih se interesovanje svršenih srednjoškolaca za studije rudarstva osetno povećalo. Najpre, potražnja za ovim zanimanjem je sve veća zbog inostranih kompanija koje se u Srbiji bave rudarstvom, a ovde u Boru rudarstvo je u modi zbog mogućih stipendija i posla u Zijinu”, kaže prof. dr Gusković.

Studenti i učenici na praksi mogu se i danas videti u skoro svakom pogonu, jer se u Srbija Ziđin Koper za rad trenutno stručno osposobljava 61 praktikant. Ima ih u „Velikom Krivelju“, „Novom Cerovu“, Majdanpeku, topionici, ali i u kompanijskim sektorima za geologiju, marketing, zaštitu životne sredine, IT, planiranje i finansije. Praktikanti su zapravo studenti koji još uvek nisu ispunili uslove iz ugovora, odnosno nisu još diplomirali, a praksu su počeli 2019, 2020. ili 2021. godine. Tu spadaju i srednjoškolci, koji su praksu počeli prošle godine.

Kompanija može talentovanim mladim ljudima da obezbedi odličnu platformu za razvoj, ali je  potrebno da kroz obavljanje svih uobičajenih radnih zadataka oni steknu osnovna iskustva i znanja. Samo oni koji usvajaju i implementiraju duh inovacije i neprestano se usavršavaju mogu da postanu vrhunski kadrovi. 

                                                                                             

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *