Preko sto slučajeva nasilja u porodici u opštini Majdanpek

MAJDANPEK – U Opštini Majdanpek je u prošloj godini zabeleženo 108 slučajeva nasilja u porodici, od čega se u deset odsto radi o recidivima.

Najčešći uzroci nasilja bili su zloupotreba alkohola, opojnih droga i dugogodišnje nerešene konfliktne situacije“, ističe Vesna Tričković, direktor Centra za socijalni rad opštine Majdanpek, napominjući da je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici u značajnoj meri osnažio žrtve, u smislu prijavljivanja nasilja.

Ovaj zakonski dokument doneo je i niz novina, tako sada, primera radi, policijski službenik koji proceni da postoji rizik može da izrekne hitnu meru udaljavanja nasilnika iz porodice, kao i meru zabrane komunikacije sa žrtvom, a sudski organi, u slučaju potrebe, bez zakazivanja ročišta, mogu tu meru produžiti i do 30 dana“, dodaje Tričković.

Kako je i ekonomsko osnaživanje žena, odnosno žrtava, takođe, veoma značajno u smanjenju broja slučajeva nasilja neophodno je i u tom smislu učiniti korak više, pre svega, u realizaciji mera koje već postoje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *