Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 7:07 časova u Beogradu od posledica korona virusa, potvrdila je Srpska pravoslavna crkva.

U Vojnu kovid bolnicu devedesetgodišnji patrijarh je primljen 4. novembra,  dobrog opšteg stanja, bez tegoba i temperature nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje virusa covid 19, ali se njegovo stanje pogoršalo 12. novembra, a poslednja tri dana pojavila se srčana slabost, koju su lekari uspevali da stave pod kontrolu.

Opšte stanja patrijarha, pogoršalo se juče u jutarnjim časovima, kada je stalni konzilijum lekara, uz koje su i lekari iz Ruske Federacije, utvrdio je da je zdravstveno stanje njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja kompleksno.

Patrijarh Irinej, koji je 45. po redu poglavar Srspke pravoslavne crkve, poslednji put je služio u Podgorici, zaupokojenu arhijerejsku Liturgiju sa opelom na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je takođe preminuo od posledica korone.

Vlada Srbije je proglasila trodnevnu žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja. Dani žalosti počinju danas i traju do nedelje, 22. novembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *