BOR – Šumski požari postali su sve ćešća pojava, delom kao posledica globalnog zagrevanja usled koga su proleća i leta toplija i suvlja nego ranije, vetrovi  sve snažniji, ali i ljudskog nemara i nepažnje, posebno tokom prolećnih radova u polju.

 „Opština Bor preko štaba za Vanredne situacije i u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije preduzela je operativne mere i radnje koje su u našoj nadležnosti, a koje se ogledaju u preventivnom delovanju, gde apelujemo na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru i tako stvore mogućnost izazivanja požara većih razmera. Sa toplim vremenom, aktuelni su i radovi u polju, ratari pale strnjike, i tako stvaraju opasnost stvaranja požara na otvorenom sa kojima je Opština Bor imala velikih problema“, kaže Danijel Aleksić, član Opštinskog veća u Boru za vanredne situacije.

Tokom 2017. godine na području koje pokriva Vatrogasno spasilačka jedinica Bor, od 1154 registrovana požara, 900 je bilo na otvorenom prostoru. Ogromna šteta pričinjena je na objektima, a pre svega na šumskoj vegetaciji.

Mi smo velika opština, imamo veliku teritoriju, veliki deo je nenaseljen ili se tu nalaze stara domaćinstva. Problem je jer se požar često kasno primeti, kasno prijavi, što otežava njegovo gašenje. Ono što bi građani trebalo da znaju jeste da je izazivanje požara kažnjivo i da kazne nisu male, tako da je moja preporuka da se izbegava paljenje vatre na otvorenom prostoru, jer to zaista može da prouzrokuje veliku štetu. Mi smo ranijih godina imali ozbiljne štete, pre svega direktne, koje se ogledaju u gubitku drvne mase, ugrožavanju ljudi, objekata koji se nalaze na rubovima šuma, ali i indirektnoj šteti koja se ogleda u izgubljenoj dobiti i poremećenom eko sistemu. Problem požara u opštini Bor je jedan zaista ozbiljan problem, pa se mi trudimo da preventiuvno delujemo kako se takve stvari ne bi dešavale“, dodaje Danijel Aleksić, član Opštinskog veća u Boru za vanredne situacije.

Aleksić je apelovao i na izletnike, koji će prvomajske praznike provesti u prirodi i istakao da će u cilju prevencije, Vatrogasno spasilačka jedinica realizovati brojne mere edukacije, kako bi se sprečilo da do požara dođe.

Preventivne mere od požara, 28. april 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *