Prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu rudnika „Čukaru Peki“

BOR- Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine održali su u Boru javnu raspravu i prezentaciju Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izvođenja rudarskih  radova na lokaciji „Čukaru Peki“ kod Bora. Ovim dokumentom je, između ostaloga, predviđeno više od hiljadu radnih mesta, metoda eksploatacije bez zarušavanja, pa će i uticaj na okolinu biti manji nego prethodnim planom, ali će deo zemljišta i pojedine reke,ipak, biti ugrožene ili uništene.

Grad Bor je izuzetno zainteresovan za ovaj dokument. Kada je završena rasprava o prostornom planu Grad Bor je imao veliki broj zahteva , a čućemo šta građani misle i o ovoj studiji“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Tokom javnog uvida u proteklih dvadesetak dana, ali i današnje rasprave upućen je veliki broj primedbi građana, meštana sela, stručnih lica i predstavnika osam borskih ekoloških organizacija. Primedba konzorcijuma nevladinih organizacija je da studija o proceni uticaja  nije urađena u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Prvo, prostorni plan za rudnik „Čukaru Peki“ je usvojen početkom januara , a studija nije uvažila lokacijsko mišljenje, jer je urađena u decembru. Drugo, nije urađena u skladu sa Uredbom o upravljenju rudarskim otpadom, koja je stupila na snagu početkom godine“, istakao je primedbe Toplica Marjanović, iz konzorcijuma ekoloških nevladinih organizacija.

Sve primedbe, čulo se, na javnoj raspravi o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu rudnika Čukaru Peki, nedaleko od Bora, narednih dana  razmotriće nadležna komisija Ministarstva zaštite životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *