„Priče iz davnina“ u borskom muzeju

0

BOR – U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je izložba slika „Priče iz davnina“, autora Matije Markovića , mladog akademskog umetnika iz Kraljeva.

Ovo je moja prva samostalna izložba, ovih deset slika rađeno je tehnikom ulje na platnu i kombinovana tehnika ulje i akril na platnu. Neke su nastale na završnoj godini master studija, neke nakon toga, ali sve u periodu od 2015. do 2019. godine. Drago mi je da sam u Boru premijerno prikazao svoje radove i nadam se da će ova divna saradnja sa muzejem biti nastavljena„, rekao je Matija Marković autor izložbe.

Autor je motivisan mitologijom severne Evrope, prikazao portrete žena koje karakterišu različita emocionalna stanja – tuga, usamljenost, čežnja, patnja. Realno prikazani motivi i scene stvaraju dubinu prostora i dodatno povećavaju osećaj misterioznosti koji je takođe prisutan u njegovim delima.

Borski muzej je ovom izložbom realizovao jednu od programskih aktivnosti, a to je afirmacija mladih umetnika, što i jeste jedan od naših zadataka bilo da je reč o umetnicima iz Bora ili drugih gradova„, istakla je Danijela Matović viši kustos umetničke zbirke.

Izložbu slika „Priče iz davnina“ posetioci muzeja mogu da pogledaju u nardenih dvadesetak dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *