Prijava protiv odgovornih lica u Ziđinu zbog velikog zagađenja

0

BOR – Zbog višednevnog prekomernog zagađenja vazduha, lokalna samouprava u Boru podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin. Prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđina.

S obzirom na to da je samo u avgustu, po podacima sa merne stanice u gradskom parku povećano zagađenje zabeleženo tokom 18 dana, gradonačelnik Bora je desetog avgusta uputio dopis generalnom direktoru kompanije Ziđin u kome su dostavljene informacije o zagađenju i upućen zahtev za hitno preduzimanje mera u cilju smanjenja aero zagađenja na teritoriji grada Bora, koje potiče iz pogona Ziđina. Najveće koncentracija sumpor dioksida u gradskom parku u ovom periodu zabeležena je četvrtog avgusta, kada je dostiglo 3.800 mikrograma, 11 puta više od dozvoljene satne vrednosti koja iznosi 350. Ipak, zagađenje se nakon toga nije smanjilo, već se nastavilo i povećalo.

31. avgusta upućen je još jedan dopis u kome se kaže da je kvalitet vazduha, prema podacima sa mernih stanica, bio takav da ugrožava zdravlje ljudi, što je nedopustivo i da takva situacija izaziva jak revolt građana Bora. I u ovom dopisu zahtevano je od Ziđina preduzimanje svih raspoloživih mera u cilju smanjenja aero zagađenja.

U periodu od 27. avgusta do drugog septembra satno zagađenje kretalo se od 1.500 do 2.300 nanograma, a višestruko je prekoračena i dozvoljena količina PM 10 i PM 2,5 čestica koje su glavni nosioci teških metala.

Ni tada u Ziđinu ništa nije preduzeto, jer su merenja u septembru pokazala još češće povećanje koncentracije sumpor dioksida i PM čestica, tako da je lokalna samouprava na kraju protiv odgovornih lica u kompaniji Ziđin podnela krivičnu prijavu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije reagovalo ni u jednoj od situacija kada je bilo prekomernog zagađenja, niti po podacima sa mernih stanica, niti na osnovu mesečnih analiza koje radi institut za rudarsvo i metalurgiju. U Boru je početkom godine završena izrada kratkoročnog akcionog plana za smanjenje aerozagađenja, koji je, posle javne rasprave, početkom februara upućen u ministarstvo ekologije. Odgovor u kome se traže izvesne izmene i dopune stigao je tek osmog avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *