Prijem gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića za učesnike 5. Festivala „Zlatno kolo“

BOR – U sali skupštine grada Bora organizovan je prijem za učesnike tradicionalnog međunarodnog festivala folklora “Zlatno kolo”. Kako je istakao gradonačelnik Aleksandar Milikić cilj festivala, koji je ove godine osim domaćina KUD-a Bor ugostio i četiri folklorna ansambla iz Turske, Egipta, Beograda i Kraljeva je promovisanje kulture i tradicije ovog dela Srbije, ali i drugih zemalja.

Ovo je peti put da se u Boru održava festival „Zlatno kolo“ i meni je posebno drago da je u ovih pet godina ovde bilo preko 600 učesnika, ove godine je stotinu učesnika iz Egipta, Turske i Srbije. Bor je grad koji razume kulturu, jer je multinacionalni grad u kom živi 21 nacija i upravo to nas delegira da baš mi budemo domaćini ovakvih događaja. Poštujemo tuđe kulture i tradicije ali s ponosom predstavljamo i naše kulture i tradicije, srpsku, vlašku i sve ostale koje su utemeljene na ovom području“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Svrha festivala je i da podstakne kulturno-umetničko folklorno stvaralaštvo i međunarodnu kulturnu saradnju.

U oblasti kulture iz godine u godinu taj sistem zajedničkog delovanja otvara mogućnost i našim KUD-ovima da budu gosti u ovim zemljama. Srbija je zemlja koja neguje svoju kulturu i tradiciju, ona ima utemeljenje u narodu i živi kroz narod. Znamo da u Boru i širom Srbije svako selo i malo veće mesto ima svoje kulturno umetničko društvo čiji su članovi najmlađi građani i mladi koji svoj rad prikazuju ne samo u zemlji već u celom svetu. Na taj način se čuje i za našu kulturu i za našu tradiciju“ dodao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Prema rečima gostiju, festival je bio prilika i da se upoznaju sa kulturom i turističkim potencijalima grada Bora i okoline i s obzirom na gostoprimstvo domaćina rado će se odazvati svakom narednom pozivu, a borski KUD rado ugostiti u svojoj zemlji.

Dolazimo iz grada Sparta u Turskoj, koji je poznat kao grad ruža. Ime naše folklorne grupe je Anatolija. Veliko nam je zadovoljstvo što smo vaši gosti i želeli bi smo da i mi ugostimo igrače vašeg foklornog ansambla u našoj zemlji. Grad nam se jako dopada, priroda je jako slična našoj u Turskoj i tako da nam se još više dopada. Ljudi su jako prijatni i gostoprimljivi, svi se smeju, što nas opušta. Zaista smo srećni što smo ovde“ rekla je Đana Gunel Duran, iz folklornog ansambla “Anatolia” iz Turske.

Sve je više nego savršeno, prijatan grad, prijatni ljudi, priroda kultura, način na koji se ona predstavlja sve je i više nego savršeno. Zaista smo uživali i zaista bismo voleli da ponovo dođemo. Žao nam je što moramo da odemo jer smo ovde zaista uživali tokom boravka. Organizacija festivala je bila odlična, domaćini su vrlo gostoprimljivi i u svemu su nam pomagali i pružili podršku. Sve je zaista bilo više nego savršeno“ dodala je Nesma Tad, sa “Akademije umetnosti i Kitara instituta“ iz Egipta, koja je prvi put.

Ovogodišnji festival Zlatno kolo, završen je zajedničkim celovečernjim koncertom domaćina Kulturno umetničkog društva Bor i folklornih ansambala iz Turske, Egipta, Beograda i Kraljeva u amfiteatru Doma kulture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *