Prijem za osobe sa invaliditetom u Gradskoj Skupštini

BOR – Udruženja i organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom i bave se njihovim problemima i potrebama u Boru, različitim aktivnostima pokušavaju da ih aktivno uključe u dešavanja u lokalnoj zajednici, a i šire. Lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za njihove programe i projekte. Na taj način se rešavaju njihovi najveći problemi, ali i unapređuje saradnja među društvima, organizacijama, udruženjima i lokalnim institucijama u ovoj oblasti. Gradska uprava u Boru pokrenula je novu uslugu za potrebe osoba sa invaliditetom, ličnog pratioca i personalnog asistenta, što za sada daje odlične rezultate, rečeno je između ostalog, na prijemu u gradskoj Skupštini, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

 „Personalni asistent je posebno važan za osobe sa invaliditetom tj. za ljude koji su punoletni. Usluga je u toku i mi pratimo kako se ona realizuje. U narednoj godini povećaćemo iznose da bi omogućili da veći broj asistenata radi. Takođe, pomažemo kod pristupačnosti. Ulažemo značajna sredstva da se naprave rampe, gusenice i sve što je njima neophodno. Dobra je saradnja sa udruženjima koje okupljaju ove osobe i važne su sve informacija koje od njih dobijamo kako bi unapredili položaj osoba sa invaliditetom. Takođe, izdvajamo sredstva kroz aktivnu politiku zapošljavanja gde osobe sa invaliditetom imaju prioritet kod zapošljavanja, da li su to javni radovi, samozapošljavanje ili bilo koje druge mere. Mi smo i ta sredstva značajno povećali. Za aktivne mere zapošljavanja u ovoj godini, grad Bor je izdvojio 30 miliona dinara i nadamo se da će naredne biti više. Za poboljšanje pristupačnosti u gradu odnosno za građevinske radove izdvojeno je tri miliona dinara i 15 miliona za usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta“ naglasio je Dobrica Đurić, član Gradskog veća.

Položaj osoba sa invaliditetom nikad nije idealan, ali je znatno bolji nego što je bio ranije. Ja se nadam da će biti još bolji. Da će Grad Bor i ubuduće pomogati udruženja invalida i finansirati deo njihovih aktivnosti. Dobro je što se makar jednog dana, 3.decembra intezivno govori o problemima i potrebama invalidnih osoba, a Radio Televizija Bor je medijskih kuća koja osobama sa invaliditetom posvećuje znatno veću pažnju nego drugi mediji“,  rekao je dr Ljubinko Todorović predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije

Nadležni u Gradskoj upravi u Boru očekuju da će u narednoj godini biti obezbeđeno više sredstava za potrebe lokalnih udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom, u skladu sa programima i projektima koje će realizovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *