Primena kolektivnog ugovara u prosveti

0
BOR – Predstavnici dva sindikata radnika u obrazovanju potpisala su sredinom februara poseban, odnosno granski, kolektivni ugovor sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva i izašli iz štrajka, dok su dva sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije odlučili da odbiju ponuđeni Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti i da nastave zakonski štrajk. Čelnici ova dva sindikata i Ministarstva prosvete nastavili su početkom aprila u prisustvu miritelja, pregovore.
I pored toga, poseban kolektivni ugovor već može da se primenjuje u školama, a dodatna prava prosvetara, ne računajući zarade, mogu se regulisati i posebnim ugovorima u školama u kojima zaposleni rade.
Kako bi pojasnili ove odredbe predstavnici nadležnog ministarstva i Obrazovnog informatora u devet gradova među kojima je i Bor održavaju seminare.
„U posebnom kolektivnom ugovoru koji je potpisan, ostavljen je prostor školama da dalja prava mogu urediti kolektivnim ugovorom kod poslodavca ili pravilnikom o radu. Tu razlikujemo dve situacije. U prvoj kada u školi postoji reprezentativni sindikat zaposleni preko njega pregovaraju sa poslodavcem odnosno direktorom i školskim odborom kako bi uredili svoja prava i tada škola usvaja poseban kolektivni ugovor poslodavca. U slučaju da u školi nema registrovanog reprezentativnog sindikata ili pregovori ne uspeju, direktor ima pravo da donese pravilnik o radu. Kolektivno pregovaranje može da traje najviše dva meseca.“– kaže Nataša Pavić, urednik Obrazovnog informatora
Da li će u poseban kolektivni ugovor zaposlenih u prosveti ući i predlozi dva sindikata prosvete koji su još uvek u štrajku znaće se po završetku pregovora. Iz nadležnog ministarstva su najavili da će razgovori biti nastavljeni naredne nedelje.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2lnp6w“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *