Projekat „Čukaru Peki“ počinje 2019. godine

BOR – Eksploatacija jednog od najbogatijih ležišta bakra i zlata u svetu, rudnog ležišta Čukaru Peki pored aerodroma u Boru trebalo bi prema planu objavljenom na zvaničnom sajtu kompanije Rakita, da počne 2021. godine.

Prema projektu koji je objavljen sredinom februara, pre početka eksploatacije biće neophodna izgradnja objekata za eksploataciju i preradu mineralnih sirovina, a početak radova na njima predviđen je za januar 2019. godine. Procenjuje se da bi ovi radovi trebalo da traju približno dve godine i da nakon toga, od 2021. godine krene eksploatacija gornje zone rudnog ležišta Čukaru Peki. Period eksploatacije ležišta je procenjen na 12 do 15 godina. U toku izgradnje procenjuje se da će broj angažovanih radnika sa sadašnjih 250 doći do 1200 osoba, dok će u operativnoj fazi eksploatacije rudnik zahtevati angažman od približno 600 zaposlenih.

Projekat podrazumeva podzemnu eksploataciju sa očekivanom proizvodnjom od tri do četiri miliona tona rude godišnje. Prosečni sadržaj bakra u rudi je 2,9 odsto, a zlata 1,7 grama po toni. Eksploatacija će se vrši na dubini od 450 do 850 metara. Prerada rude obuhvataće flotaciju za dobijanje koncentrata bakra visokog kvaliteta koji sadrži tragove zlata. Koncentrat će se na tržištu prodavati topionicama širom sveta, uključujući i borsku topionicu, predviđeno je projektom. Flotacijski otpad biće odložen u jalovištu koje će imati i funkciju skladišta za odlaganje otpadne vode nastale u procesu prerade mineralnih sirovina.

U toku je prikupljanje podataka kako bi se izvršila procena uticaja u skladu sa srpskim i međunarodnim standardima. Procena uticaja uključuje i analizu alternativa Projekta da bi se došlo do optimalnog rešenja, uzimajući u obzir sociološke faktore i faktore životne sredine, uključujući fizičko i ekonomsko preseljenje zbog otkupa zemljišta, kao i tehničke i ekonomske detalje, navedeno je u projektu, zbog čega je objavljen i Plan uključivanja zainteresovanih strana u projektu, odnosno ljudi koji žive u neposrednoj blizini zone eksploatacije, lokalne samouprave i pojedinaca i grupa na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou koji bi mogle da budu zainteresovane za Projekat ili da budu pod njegovim uticajem.

Nakon završetka eksploatacije, pristupiće se uklanjanju objekata, sanaciji i rekultivaciji terena, predviđeno je projektom objavljenom na sajtu kompanije Rakita.

Projekat „Čukaru Peki“ počinje 2019. godine, 28. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *