„Religija bakra“ u borskom muzeju

BOR – U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je prva samostalna izložba slika Daniela Jakimovskog “Religija bakra”. Ovaj mladi i perspektivni umetnik rodom iz Bora, tehničko obrazovanje i profesiju knjigovesca zamenio je slikarstvom, a studije na Tehničkom fakultetu magistraturom na Akademiji umetnosti u Nišu u klasi profesora Katarine Đorđević. Ovaj mladi umetnik, međutim, inspiraciju za svoj umetnički rad pronašao je upravo u rudarstvu, odnosno u okruženju u kojem je odrastao.

„Predmet istraživanja u ovom ciklusu nije rudarstvo, topionica i metalurgija, već slikarstvo koje je proizniklo iz svega toga, kao što ni za Monea svetlost i senka nisu bili predmet istraživanja već slikarstvo, koje je odatle izašlo. Međutim, duši je potreban neki oslonac- u ovom slučaju to je Religija bakra, odnosno rudarstvo, topionica, odatle crpim inspiraciju i tako su nastala ova dela“, kaže Daniel Jakimovski, autor izložbe i dodaje da je ceo Bor i ceo borski okrug i ceo taj pejzaž je jako inspirativan da ga jako uzbuđuje i da odatle crpi inspiraciju i stvara.

Izložbu „Religija bakra“ čini 18 ulja na platnu i akrila. Slikama, koje su izuzetno velikog formata, dominira boja, a motiv je borski rudnik.

„Slikama dominira boja, na velikim formatima, na jedan ekspresionistički način, umetnik prikazuje motive iz Rudnika bakra Bor, odnosno iz Topionice, gde možemo videti anode, zlato, bakar, ceo jedan proces proizvodnje, na jedan minimalistički način, onako kako on sam, kao jedan mlad čovek iz ovoga grada, uspeva da doživi ovaj grad bakra i na taj način on ustvari uspeva da poveže, da prožme grad i bakar u jednu celinu“, kaže Dragana Ignjatović, viši kustos dokumentarista Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Izložba „Religija bakra“ predstavljena je u Pirotu i Aleksincu, a nakon posetilaca borskog Muzeja rudarstva i metalurgije, kojima će biti dostupna u naredne tri sedmice, u njoj će moći da uživaju i ljubitelji umetnosti u Novom Sadu, Smederevu i Smederevskoj Palanci. 

 

„Religija bakra“ u borskom Muzeju, 1. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *