Projekat iz donacije nemačke banke pri kraju

0

BOR – Zamenom toplifikacionih cevi na još dve deonice, u borskoj „Toplani“ će  sredinom avgusta biti završen projekat koji je finansiran iz donacije nemačke razvojne KFV banke čija je vrednost milion i 720 hiljada evra. Osim zamene mreže na više lokacija, iz ovih sredstava,  u  ovom javnom komunalnom preduzeću su proteklih godina uspeli da završe i nekoliko drugih investicija.

Ove dve deonice vrede 225.000 evra, a osim njih završili smo još pet deonica, ugradili postrojenje za hemijsku pripremu vode i modernizovali 88 podstanica, što je i najveća inevsticija“, ističe Desimir Miljković, tehnički direktor JKP „Toplana“ Bor.

Ova donacija je bila izuzetno značajna za borsku „Toplanu“, ali nemačka banka ne planira da ih daje i u narednom periodu. U petoj KFV  fazi  biće odobravani samo krediti.

Reč je o izuzetno povoljnim kreditima sa greis periodom od četiri godine, kamatom od dva odsto i rokom otplate od 12 godina“, dodao je Miljković.

S obzirom na ove povoljnosti u borskoj „Toplani“ takođe planiraju da konkurišu i za kredit nemačke razvojne banke. Zbog toga su Opštini Bor već uputili zahtev za davanje saglasnosti, a Ministarstvu energetike predloge projekta čija je vrednost milion i po evra. Od ovih sredstava planiraju da zamene cevi na četiri deonice u dužini od oko dva kilometra, što je ujedno i najveća investicija, zatim da izoluju mrežu na delovima magistralnog vrelovoda i u kotlarnici u Banjskom polju zamene postojeće kotlove novim na drvnu bio masu.

 

Projekat iz donacije nemačke banke pri kraju, 20. maj 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *