Promene vremena i zdravlje

BOR – Neobično toplo vreme za ovo doba godine, kao i nagle promene temperature, uslovile su da broj pacijenta koje pregledaju lekari Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva u borskom Domu zdravlje bude veći nego što je to uobičajeno. U proseku se, ovih dana, za pomoć ovoj službi dnevno obrati i 1.200 Borana što je za 40 do 50 procenata više pacijenata nego inače. Najviše je sugrađana koji imaju problem sa respiratnim infenkcijama disajnih organa , a po pravilu , promene vremena najviše smetaju hroničnim bolesnicima, pre svega osobama sa srčanim problemima i astmatičarima.

 „Sve ove promene najpre osete oni, a to se manifestuje naglim promenama krvnog pritiska niskog i visokog. Mora da se pojača terapija, da se ide češće kod lekara. Da se vodi više računa o sebi. Promene vremena utiču i na zdrave osobe jer se previše opustimo, otvaramo prozore, stvaramo promaju, laganije se oblačimo, a još uvek nisu proleće i leto i virusi su svuda oko nas i ako ne vodimo računa lako možemo da obolimo od respiratornih infekcija. Većina odnosno 95 procenata su virusne infekcije. Savetujem redovno provetravanje prostorija, izbegavanje gužvi, zdrava ishranu, pojačan unos vitamina i tečnosti, izbegavanje masne i slane, jake i začinjene hrane“ kaže dr Slađana Jovanović, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Boru

Saveti lekara u ovakvim vremenskim prilikama su većini poznati, međutim malo nas se toga i pridržava, sve dok se zdravstveni problem ne pojavi.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *