Broj obolelih od raka u porastu

BOR – Četvrtog februara se širom sveta obeležava Dan borbe protiv raka, kako bi se podigla svest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnostici i lečenju. Rak je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti, odgovoran za 18 miliona novih slučajeva obolelih i 9,6 miliona smrtnih slučajeva prema poslednjim izveštajima.

U Boru se godišnje otkrije oko 400 slučajeva novoobolelih i taj broj se godinama povećeva. Ova bolest postoji otkad je sveta, ali je sve učestalija, na šta utiču mnogi faktori: zračenje, radijacija, aerozagađenje, oštećenje ozonskog omotača, kasno rađanje i izuzetak dojenja kod žena, uzimanje hormonskih preparata, kao i loše životne navike, pušenje, alkohol, loša ishrana„, kaže dr Goran Bogdanović  predsednik Borske podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka.

Medicina napreduje, pa je i veća mogućnost rane dijagnostike i izlečenja, ali je za to neophodno na vreme se javiti lekarima, naglasio je dr Bogdanović. Među najučestalijim su već decenijama rak dojke i grlića materice kod žena, kao i rak debelog creva i pluća kod muškaraca.

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počelo je 2019. godine trogodišnju kampanju pod sloganom „Ja sam, ja hoću” kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *