Unapređenje kvaliteta lečenja dijabetesa u majdanpečkom Domu zdravlja

MAJDANPEK – Unapređenje kvaliteta lečenja dijabetesa“ je naziv projekta sa kojim je Dom zdravlja „Doktor Veroljub Cakić“ u Majdanpeku, konkurisao kod Ministarstva zdravlja i dobio nešto više od tri miliona dinara upravo za unapređenje primarne zdravstvene zaštite.

Realizacija projekta, koja će trajati 12 meseci, je počela u decembru, a u međuvremenu kupljena su tri aparata za obavljanje analize HbA1, veoma bitne za praćenje toka bolesti, odnosno dijabetesa.

Osnovni cilj projekta je da se pacijentima obolelim od dijabetesa, kao i rizičnim grupama, omogući besplatna analiza dva puta godišnje“, napominje Beti Janković, koordinator projekta.

Uz aparate, stacionirane u Majdanpeku, Rudnoj Glavi i Donjem Milanovcu, nabavljen je i softver, zahvaljujući kojem će biti sačinjen jedinstveni registar obolelih od dijabetesa, kojih prema poslednjim podacima, u opštini Majdanpek ima oko 900.

Inače, podrška za ostvarivanje ovog projekta obezbeđena je kroz grantove „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ i „Dodatnog finansiranja za Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije“, posredstvom Vlade Srbije, od sredstava zajma Svetske banke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *