Prošireni kapaciteti Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“

ZAJEČAR – Zahvaljujući termomineralnoj vodi temperature od 48 stepeni, ali i dobroj opremljenosti i stručnom kadru, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji uspešno posluje već pune četiri decenije. Zbog potreba smeštaja sve većeg broja korisnika, kapaciteti ove zdravstvene ustanove, specijalizovane za rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudova, limfnog sistema ali i anomalija dečjeg uzrasta, posttraumatskih stanja, ortopedskih i bolesti vezivnog tkiva, kao i neuroloških i ginekoloških oboljenja, sa 212 prošireni su na blizu 250 ležajeva.

Mi smo u stacionaru imali 212 postelja i zaista je taj broj postao mali jer su potrebe daleko veće. I kućice i privatni smeštaj smo aktivirali, ali kod nas sve više dolaze ljudi koji su manje pokretni, tako da je neophodno da budu bliže bolnici. Hotel je u stečaju godinama i prepušten propadanju ali smo mi uspeli da dogovorom postignemo da uzmemo u zakup vilu Katarina koju smo platili jako povoljno jedan evro po krevetu i proširimo kapacitete za 44 ležaja„ ističe dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

Rad ove zdravstvene ustanove, koja omogućava specijalističke preglede i dijagnostiku, kao i brojne terapijske i rehabilitacione tretmane, unapređen je i novim sadržajima, koje je omogućila kvalitetnija i savremenija oprema.

2006, 2007 godine kada smo videli da nedostaje nešto ne tako poznato a vrlo korisno kakva je primena stopostonog kiseonika pod pritiskom zatražili smo, a ministarstvo nas je podržalo da registrujemo deset postelja za to i kupimo komoru. pre nekoliko godina kupili smo još jednu komoru i sada radimo u dve smene„ dodaje dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

Usluge specijalne bolnice u Gamzigradskoj banji dnevno koristi blizu 500 zdravstvenih osiguranika. Još više korisnika očekuje se po završetku izgradnje otvorenog bazena, koju finansira Ministarstvo turizma sa 17 miliona dinara, a koja je iz proceduralnih razloga produžena na još godinu dana, odnosno do juna iduće godine.

Došlo je do administrativnih problema jer je zakon 2004. godine izmenjen i teže je dobiti građevinsku dozvolu od lokalne samouprave jer ni urbanistički plan nije rešen, s obzirom na to da je to treća zona Feliks Romulijane. Sada je sve krenulo sa nulte pozicije urađen je urbanistički plan, projekat je urađen, novac je na našem računu i čim dobijemo građevinsku dozvolu očekujemo da to odmah realizujemo“  kaže dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

Osim pacijenata iz Borskog i zaječarskog okruga koji su upućeni u Gamzigrad na lečenje o trošku Fonda, usluge rehabilitacije u ovoj bolnici mogu koristiti i drugi zainteresovani, kao i gosti iz inostranstva koji usluge plaćaju po istim cenama kao i državljani Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *