Prva sednica Skupštine Grada Bora: Budžet veći za 54 miliona dinara

BOR – Odbornici Skupštine Grada Bora usvojili su na prvoj sednici 62 od 63 predloga odluka, koliko je bilo na dnevnom redu. Najznačajnije odlike bile su o drugom rebalansu opštinskog budžeta u 2018. godini i izveštajima o radu javnih i javno komunalnih preduzeća u 2017. godini. Usvojen je izveštaj o izvršenju budžeta u prvoj polovini 2018. godine prema kome su planirani prihodi ostvareni 37 odsto, a rashodi oko 32 odsto.

Posle gotovo tri sata rasprave usvojen je drugi rebalans gradskog budžeta u 2018. godini, kojim je predviđeno njegovo uvećanje za više od 50 miliona dinara. Od ovih sredstava planirano je, između ostalog, povećanje subvencija borskoj toplani i trećem oktobru, zatim za povećanje zarade  zaposlenih u gradskoj upravi, populacionu politiku, i održavanje puteva.

„Ovim rebalansom predviđeno je njegovo uvećanje za 54 i po miliona dinara. Od ovih sredstava planirano je povećanje subvencija borskoj toplani za 20 miliona dinara, a ova sredstva namenjena su rekonstrukciji pogona. Takođe, više od deset miliona dinara predviđeno je za nabavku vozila za Javno komunalno preduzeće „3. oktobar“. Time bi se obezbedilo bolje održavanje puteva i u letnjem i u zimskom periodu.“ – rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Rebalansom je predviđena preraspodela sredstava namenjena lokalnom akcionom planu zapošljavanja na kojima bi još 29 nezaposlenih ove godine dobilo privremeni posao.

„Na poziv za samozapošljavanje se nije javio dovoljan broj kandidata. Oni koji su se javili već su dobili sredstva, a ostalo je još 2,9 miliona dinara neraspoređenih sredstava koji će biti usmereni na javne radove koji bi trebalo da počnu krajem septembra i traju tri meseca.“ – naglasio je Dobrica Đurić, član Gradskog veća u Boru

Odbornici su usvojili i odluke o sprovođenju urbane komasacije industrijske zone, sprovođenju konkursa za izbor direktora u borskom Vodovodu, Toplani i Javnom preduzeću za stambene usluge, kao i o izveštajima o radu javnih i javno komunalnih preduzeća u Boru u 2017. godini. O ovoj temi takođe se vodila široka rasprava, a sednica je i jednom trenutku prekinuta zbog uvredljivih reči jednog od predstavnika opozicije na račun generalnog direktora RTB-a Bor, nakon čega su odbornici Stranke napredne stranke napustili sednicu. Nakon oduzimanja reči i izrečene opomene sednica je nastavljena.

Usvojena je i odluka o upućivanju zahteva Vladi Republike Srbije da objekat gradskog strelišta koje je sada državna svojina, bude bez naknade prebačen u vlasništvo Grada Bora, razrešenju i imenovanju članova upravnih, nadzornih i školskih odbora i obrazovanju radnih tela uprave Grada Bora.

Jedina odluka koja je zbog tehničkih detalja povučena sa dnevnog reda bila je davanje mogućnosti za postavljanje balon hala na igralištima kod dve borske srednje škole.

 

Prva sednica Skupštine Grada Bora: Budžet veći za 54 miliona dinara, 20.avgust 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *