Istekao rok za prijavu na javni poziv za izbor strateškog partnera za RTB Bor

BOR, SRBIJA – Rok za prijavu na javni poziv za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen Bor je istekao. Vlada je na javnom pozivu tražila investitora koji će novačanom dokapitalizacijom od 350 miliona dolara postati vlasnik udela u RTB-u, zadržati svih 5.000 radnika i preuzeti dugovanja borskog giganata. Tendersku dokumentaciju otkupilo je sedam kompanija, među kojima su tri ruske, po jedna kineska i turska kompanija, makedoski rudnik i domaća, privrednika Milana Popovića.

Da li je neka kompanija dostavila i konkretnu prijavu trebalo bi da bude poznato tokom dana. Očekivanja su da bar dve kompanije dostave ponudu – jedna iz Kine jer je njihovo učešće na tederu potvdio nedavno i kineski ambasador u Srbiji, a jedna iz Rusije jer su ruske kompanije pokazale najveću zainteresovanost za Borski kombinat bakra.

Inače, na Javni poziv za strateško partnerstvo u RTB-u mogle su da se jave samo kompanije koje se najmanje 10 godina bave proizvodnjom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala, a koje su u poslednjoj poslovnoj godini ostvarile prihod od najmanje pola milijade dolara. Preduslov za razmatranje prijava je i uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije u iznosu od milion dolara. Sa investitorom čija ponuda bude najbolja Vlada će nastaviti pregovore oko udela u vlasništvu RTB-a Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.