Prvi javni poziv početkom decembra

BOR; NEGOTIN- Početkom decembra, kako se očekuje, biće raspisan prvi javni poziv za prijavu zainteresovanih za korišćenje  finansijskih sredstva iz IPARD fondova. Prijavljivanje će trajati tri meseca i posle toga će  Ministarstvo poljoprivrede  raspisati  prvi konkurs za raspodelu sredstva iz fondova Evropske unije kojim će se utvrditi uslovi pod kojima će poljoprivredni proizvođači  moći da konkurišu..

Poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu za kompletnu mehanizaciju za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo, osim za kombajn. Takođe će moći da konkurišu i za opremu u prerađivačkoj industriji“, rekla je Vladica Stefanović iz Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu.

   U planu je,takođe, da se poljoprivrednicima vrate finansijska sredstva u iznosu od 60 do 70 odsto vrednosti mehanizacije i opreme.

Do 50 hiljada eura biće potreban uprošćen biznis plan,a za investicije veće od ove sume biće neophodan ozbiljniji projekat, dodala je Vladica Stefanović.

Ono što je već izvesno je da će poljoprivredni proizvođači moći da konkurišu sa predračunima, što znači da neće biti u obavezi da unapred kupuju opremu , već, ako po oceni komisije, ispunjavaju uslove. Predstavnci Ministarstva poljoprivrede i Evropske unije najavljuju i veoma rigorozne kontrole utroška finansijskih sredstava. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *