Završena eksploatacija Cerova 1

BOR – Eksploatacija rudnog ležišta Cerovo 1, koja je počela 1991. godine zvanično je završena sredinom novembra, kažu u Rudarsko topioničarskom basenu Bor. Ovaj kop radio je do 2002. godine, ., kada je eksploatacija obustavljena jer je to tako odlučilo tadašnje rukovodstvo RTB-a Bor. Ponovo je otvoren 2012. i za pet godina odatle je dobijeno 26 hiljada tona bakra. U rekonstrukciju opreme i kopa uloženo je tada 18 miliona evra, a od proizvodnje je RTB Bor imao prihod veći od 80 miliona dolara.

Cerovo 1 je samo manji deo kompleksa Cerovo koje obuhvata još dva manja i jedno veliko rudno ležište: „Cerovo 2“, „Cerovo Drenova“ i „Cerovo primarno“. U RTB-u Bor kažu da to što je eksploatacija Cerova 1 završena, samo znači da što pre treba početi rudarske radove u sledećem ležištu.

Procenjuje se da su geološke rudne rezerve u ostatku kompleksa Cerovo oko 320 miliona tona, a bilansne rudne rezerve u njemu procenjene su na 213 miliona tona rude bakra.

Prvenstveni zadatak je početak eksploatacije rudnog tela Cerovo dva, u kome ima oko 30 miliona tona rude, sa srednjim sadržajem bakra od 0,31%.

Iako su Rudnici bakra Bor obezbedili neophodnu rudarsku dokumentaciju i dozvolu za izvođenje radova na rudnom ležištu Cerovo 2, na otvaranje ležišta čeka se zbog para, ali i problema u otkupu zemljišta. Prema procenama za raskrivanje, nabavku rudarske mehanizacije, dodatne opreme za flotaciju, otkup zemljišta i opremu za monitoring uticaja seizmike na okolne objekte potrebno je oko 40 miliona dolara, kažu u RTB-u Bor.

Vek ovog ležišta bi bio sedam godina, s tim što bi se u prve dve odatle dobijalo dva i po miliona tona rude, a kasnije bi kapacitet bio povećan na pet i po miliona tona godišnje.

Prema preliminarnim procenama i predviđenoj dinamici otkopavanja rude i jalovine u “Cerovu 2“, do 2024. godine odatle treba da se izvuče 16 i po miliona tona rude i skloni 14,7 miliona tona jalovine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.