Prvi konkursi iz IPARD Fondova za traktore

       BOR- Prva sredstva iz IPARD programa za ruralni razvoj biće usmerena na nabavku novih traktora i mehanizacije. Poljoprivrednici prve konkurse mogu da očekuju do kraja decembra.  Za tu namenu iz Evropskih fondova i državne kase izdvojeno je oko 40 miliona evra, a  poljoprivrednici mogu da konkurišu samo za jedan traktor.

Sredstva se vraćaju u iznosu od 65 do 70 odsto. Sve zavisi od toga gde se nalazi domaćinstvo, da li je korisnik mlađi od 40 godina, da li je muškog ili ženskog pola“, rekao je direktor PSSS u Negotinu Vladica Gavrilović.

Poljoprivredno gazdinstvo koje želi da konkuriše za sredstva iz Ipard programa moralo bi da ispunjava nacionalne standarde, ali neophodni su i dokazi da se bavi poljoprivredom, najmanje tri godine.

Uslovi su i da ima minimum završenu srednju školu ili Poljoprivredni fakutet, a ako nema onda mora da potpiše izjavu da će pohađati minimum 50 časova edukacije, koju možemo organizovati u našoj stručnoj službi“,  istakao je Gavrilović.

Samu investiciju, odnosno kupovinu mehanizacije prvo finansira sam poljoprivrednik i tek onda može da pošalje zahtev da mu se deo uloženog novca vrati.

Poljoprivredni proizvođači moraju da znaju da nikako ne bi trebalo da počnu investiciju dok ne dobiju rešenje Uprave za agrarna plaćanja o ispunjavanju uslova“, dodao je na kraju Vladica Gavrilović.

Takođe je propisano da od veličine poseda zavisi i jačina traktora koji može da se kupi. Primera radi voćar koji ima pod zasadom od dva do deset hektara može da kupi traktor do 60 kilovati. Jači od 80 kilovati može da nabavi za voćnjaka od deset do 50 hektara.

Prvi konkursi iz IPARD Fondova za traktore, 12. decembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=kS5kn34DjbY

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *