Uspešni eksperimenti mladog voćara Kristijana

0

ŽAGUBICA, BOR- Umesto šljive, jabuke ili kruške, karakterističnih voćnih vrsta za ovo podneblje, Kristijan Ilić iz Žagubice zasadio je pre četiri godine maline. Za početak na samo na dva ara, jer je želeo da isproba da li može da uspeva na ovom području. I nije pogrešio, zemljište i teren joj odgovaraju.

Sa ove površine sam ubrao oko 500 kilograma i zadovoljan sam. Ovo je mladi zasad i tek u narednoj godini očekujem pun rod“, dodao je Ilić.

Količina maline sa dva ara je mala, svestan je i Kristijan. Ali sa tako male površine uspeo je da postigne i dobru cenu, za razliku od malinara koji imaju veće zasade , ali i problem u prodaji. Otkupna cena u Srbiji nije ni približna onoj koju je postigao Kristijan.

Prodavao sam uglavno svojim drugovima po 250 dinara za kilogram i to je prava ekonomska cena, za razliku od otkupne cene u Srbiji koja je bila upola manja“, ističe sa ponosom Ilić.

Nakon eksperimentalne proizvodnje, a s obzirom na postojeću cenu, Kristijan planira da značajno poveća površine pod malinom.

Do kraja naredne godine plairam da zasadim petanestak ari, samo da ispitam kvalitet zemljišta“, sa sigurnošću tvrdi Kristijan Ilić.

Za veće površine pod malinom koje planira ovaj mladi voćar neophodno je obezebediti i ostale uslove.

Planiram da ove godine ugradim sistem za navodnjavanje kap po kap i naredne ogradim plasteničkom folijom“, dodao je Kristijan.

Ovakvih mladih voćara u poslednje vreme je, srećom, sve više. Uz manja ulaganja i subvencije države važno je da započnu proizvodnju, a vremenom će odlučiti da li će im to biti glavna ili dopunska delatnost.

Uspešni eksperimenti mladog voćara Kristijana, 12. decembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=LwoiTV2Y9sU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *