Rad hidrotransporta na Cerovu bez većih problema

BOR – Ruda koja se otkopa na površinskom kopu „Cerovo“ pre slanja na dalju preradu prolazi kroz nekoliko faza. Kako bi se kvalitetno pripremila za hidro transport ruda se najpre drobi, usitnjava i melje, a najsitniji delovi odlaze u zgušnjivač odakle se kroz cevi šalju deset kilometara dalje, do flotacije u Velikom Krivelju, na dalju preradu. Za sve operacije neophodna je voda, a najveći neprijatelj u takvim uslovima je niska temperatura. Radnici u ovom pogonu, koji iako se nalazi na površinskom kopu Cerovo spada pod kriveljsku flotaciju, nisu dozvolili da ni 25 stepeni ispod nule, koliko je bilo oko Božića, napravi veći problem u proizvodnji.  

„Nije bilo lako, posebno kada se u obzir uzme da svi zaposleni u ovom pogonu na posao dolaze autobusom jer smo udaljeni od Bora, ali smene nisu kasnile. Najznačajnije nam je bilo da sprečimo stvaranje leda, pa smo morali da grejemo cevi i redovno čistimo pumpe. Sa porastom spoljne temperature već je lakše. Najbitnije je bilo da nije došlo do zastoja na hidrotransportnom sistemu niti na sistemu za povratak tehničke vode.“ – kaže Vesna Pavlov, rukovodilac ovog pogona.

Najviše problema bilo je početkom godine tokom noći, ali su dodatnim angažovanjem radnika, koji su ponekad ostajali da rade i dve smene, uspeli da izbegnu zastoje zbog leda koji što bi onemogućilo redovnu isporuke rude sa Cerova na dalju preradu, kažu u pogonu za preradu mineralnih sirovina.

Rad hidrotransporta na Cerovu bez većih problema, 25. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *