SRBIJA, BOR – Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“ posle raka pluća i raka debelog creva, najčešće maligno oboljenje kod muškaraca je rak prostate. Od raka prostate u Srbiji godišnje oboli oko 2.400 muškaraca a umre 800. Srećom, ako se karcinom prostate otkrije na vreme, uspešnost lečenja je čak 98 procenata.

„U ranom stadijumu, simptomi bolesti se gotovo i ne javljaju , a prvi znaci  se manifestuju tek pošto se tumor uveća i počne da pritiska mokraćni kanal. Stoga je redovna kontrola posle  pedesete godine života od presudnog značaja za uspeh u lečenju raka prostate“, kaže dr Vidoje Radosavljević, načelnik Odeljenja urologije Opšte bolnice u Boru.

Urolog obavlja ultrazvučni pregled abdomena i male karlice i digitorektalni pregled proste, i određuje vrednosti tumor- markera u krvi. Pregled je jednostavan, kratkotrajan i bezbolan, ali je od izuzetnog značaja za rano otkrivanje oboljenja.

„Karcinom prostate često ne daje nijedan specifičan simptom i u tome leži njegova podmuklost i skrivena opasnost. Učestalo mokrenje, lažni nagon za mokrenjem ili promena jačine mlaza, simptomi su karakteristični  i za benigno i za maligno oboljenje prostate“, kaže dr  Vidoje Radosavljević, urolog i dodaje: “Preporuka je da svi muškarci u petoj deceniji života urade pregled prostate takozvani PSA test (prostata specifičan antigen). Ovaj tumor marker ne potvrđuje stoprocentno postojanje karcinoma, ali kada su vrednosti povećane, to je za urologa  već sumnja na bolest“.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3qtp4l“ allowfullscreen ]
Rak prostate, 06. februar 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *