Rampe za osobe sa invaliditetom

U okviru infrastrukturnih radova u gradu, biće urađen i dugo očekivani prilaz za osobe sa invaliditetom ispred zgrade opštine Bor, istakao je član Opštinskog veća opštine Bor Dobrica Đurić. Prema njegovim rečima rampe će dobiti i pojedine obrazovne ustanove, ali i stambeni objekti.

BOR – U opštini Bor živi više od hiljadu osoba sa invaliditetom. Iako su učinjeni izvesni pomaci kako bi se poboljšali uslovi života, ova lica i dalje se suočavaju sa mnogim problemima. Jedan od njih je i fizička nepristupačnost objekata od javnog značaja. Zato je u okviru infrastrukturnih radova u gradu, na više lokacija planirana i izrada rampi za osobe sa invaliditetom.

„U toku je potpisivanje ugovora sa izvođačem koji treba da radi staze i stepeništa po gradu, pa ćemo u okviru toga raditi i rampu za invalide kod Opštine, što će pomoći ljudima sa invaliditetom da lakše ostvare svoja prava, da dođu u uslužni centar i vide šta, kako, mogu da ostvare. Radićemo rampe i na nekoj od škola, osnovnih i srednjih, gde fale. Javilo se i nekoliko sugrađana koji žive u prizemljima zgrada i nemaju rampu i jednostavno su vezani za stanove, ne mogu da izađu, pa ćemo pokušati da i njima izađemo u susret“, kaže Dobrica Đurić, član Opštinskog veća opštine Bor.

U objektima ispred kojih je bilo moguće izvršiti radove, arhitektonske barijere uklonjene su izgradnjom pristupnih rampi ili platformi. U institucijama, ustanovama i preduzećima u kojima radovi nisu mogući, pristupačnost je obezbeđena upotrebom specijalnih mašina, kakav je slučaj i u Policijskoj upravi Bor u kojoj se od sredine februara ove godine, za kretanje invalidnih lica koristi guseničar.

„Ispred Centra za socijalni rad u Boru takođe ne postoji rampa i tehnički je nemoguće napraviti, jer je predratna zgrada. Ako bi se pravila rampa verovatno bi se narušio izgled objekta. Zato ćemo u razgovoru sa predsednikom opštine pokušati da nabavimo gusenice koje pomažu ljudima sa invaliditetom da uđu u Centar za socijalni rad i pokušaju da ostvare svoja prava“, ističe Dobrica Đurić, član Opštinskog veća opštine Bor.

Izgradnjom rampi biće olakšano kretanje i ostvarivanje prava ne samo osobama sa invaliditetom već i starijim sugrađanima i roditeljima sa malom decom koju guraju u kolicima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *