Raspisan konkurs za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika u Zaječaru

ZAJEČAR – Festival mladih pesnika Srbije u Zaječaru, jedan je od najstarijih i njegovo ovogodišnje online održavanje, zapravo je jedan od načina da se ne prekine kontinuitet, rekao je na konferenciji Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Saša Jelenković, predsednik Umetničkog saveta 35. Festivala mladih pesnika je istakao da se u epidemijama ne može videti ništa dobro, ali ono što može uticati na kvalitet festivala i drugih manifestacija jeste uvođenje interakcije putem  interneta.

Mislim da će i budući festivali, kada pandemija prođe, imati neposrednu interakciju sa publikom uz dodatne „online“ sadržaje koji će doneti novu dimenziju percepcije poezije kao umetnosti“.   Ovogodišnji Festival će imati sve programe na koje smo navikli tokom ovih decenija. Imaćemo svečano otvaranje festivala mladih pesnika, zatim će učesnici festivala čitati po jednu svoju pesmu koju će prethodno snimiti i dostaviti nam materijal putem interneta. Nakon toga sledi proglašenje pobednika festivala kada će predsednica žirija Katarina Pantović pročitati obrazloženje žirija o pobedniku. U emisiji koja će biti montirana od manjih priloga i neće trajati duže od 45 minuta slediće čitanje pobedničke pesme laureata. Sledeći video sadržaj biće promocija knjige prošlogodišnjeg pobednika festivala Luke Boljevića. Pošto smo na prethodnim festivalima navikli na sadržaje kao što su pesnički portreti, biće predstavljeni portreti dvojice istaknutih pesnika Vojislava Karanovića i Dragana Boškovića. Biće montiran i snimak dobitnika nagrade „Sergije Lajković“, kao i zatvaranje festivala. Takav celoviti sadržaj biće postavljen na sajtu i fb stranici Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru“, rekao je Jelenković.

Miloš Petković, urednik programa i izvršni sekretar Festivala je istakao da je Konkurs za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije“ raspisan i objavljen na sajtu i fb stranici zaječarskog teatra i biće otvoren 20 dana, do 29.septembra.

Propozicije nisu promenjene. Osnovni uslov za učešće  je ciklus od 10 neobjavljenih pesama potpisan šifrom koji se šalje na adresu ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“. Pravo učešća imaju pesnici do 30 godina starosti koji nemaju objavljenu knjigu. Prijave je potrebno dostaviti do 29.septembra. Pravo učešća na Festivalu stiče sedmoro mladih pesnika čije radove bude odabrao Umetnički savet festivala, a laureat festivala, kao i prethodnih godina, stiče pravo na objavljivanje knjige“.

Program 35.Festivala mladih pesnika biće realizovan u periodu od 15. do 17. oktobra, a snimak festivala naći će se naknadno na sajtu zoranradmilovic.rs. Virtuelni festival pratiće štampano izdanje knjige prošlogodišnjeg pobednika festivala, kao i zbornik finalista u štampanom obliku, kao dokumenti za arhivu i istoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *