Rasprava o prostornom planu posebne namene u Krivelju

Povodom izrade novog prostornog plana područja posebne namene u Boru i Majdanpeku, u selu Krivelj pored Bora održan je zbor meštana ove mesne zajednice i sastanak sa predstavnicima rukovodstva RTB-a Bor, Opštine Bor i nadležnih republičkih ministarstava, na kome se razgovaralo o najvećim problemima i potrebama meštana Krivelja koji su ujedno i najviše ugroženi površinskom eksploatacijom rude.

BOR – Prostorni plan područja posebne namene za katastarsku opštinu Krivelj bio je tema koja je, na današnjem zboru mesne zajednice, okupila sve direktne i indirektne učesnike u izradi ovog dokumenta. Stavove o dokumentu u pripremi, pred Savetom kriveljske mesne zajednice i više od 300 meštana, izneli su predstavnici resornih ministarstava (rudarstva, finansija i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), Rudarsko-topioničarskog basena Bor i lokalne samouprave.

Na zboru se, pored ostalog, čulo da nema ugroženijeg mesta u Srbiji od Krivelja – sela koje je sa svih strana „opasano“ rudnicima, kamenolomom, jalovištem i deponijama – te da je zato, Prostorni plan područja posebne namene za Krivelj, dokument kojim treba da se definiše budućnost ovog sela, za meštane izuzetno značajan.

Kako je rečeno na sastanku novi Prostorni plan još uvek nije donet, on je tek u proceduri i neophodna je saradnja meštana i republičkih organa, s obzirom na to da se ovaj dokument izrađuje da bi se zaštitio javni interes države, ali ne na uštrb ličnih interesa.

Zakonski okviri su se značajno menjali od ’93. kada je poslednji planski dokument usvojen, a poslednja izmena bila je 2014. godine.

Svesni velike važnosti Prostornog plana posebne namene za sadašnjost i budućnost ovog sela, stanovnici Krivelja su istakli da je za život i opstanak u ovom selu neophodno najpre korigovati predloženu zonu uticaja rudarskih radova, a potom i način vrednovanja njihove imovine i stečenih prava.

Predstavnici Rudarsko topioničarskog basena Bor naglasili su da su se obilazeći domaćinstva u Krivelju u to i sami uverili, te da Institut za arhitekturu i urbanizam zonu uticaja mora ponovo da razmotri i uradi.

Oni naglašavaju da je Rudnik bakra Bor sklopio ugovor vredan 200 hiljada evra o instaliranju pet mernih stanica na području Krivelja, sa zadatkom da isprate sve seizmičke promene koje se dešavaju usled rudarenja. Merne stanice će biti postavljene u roku 45 dana i na osnovu njihovog monitoringa i onlajn merenja ispraviće se svi parametri u Prostornom planu koji treba da budu korigovani.

RTB Bor je dosada izdvojio 511 miliona dinara za isplatu starih obaveza prema selu i meštanima, a sve nove obaveze koje budu dogovorene, biće ispoštovane, rečeno je između ostalog na sastanku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *