Raspust i godišnji odmor u doba korone

SRBIJA – Letnji raspust i odmor ove godine uglavnom provodimo u zemlji. Iako su mnogi razočarani tom činjenicom jer su im propali planovi za letovanje van granica, nije sve baš tako crno. Ako aktuelnu situaciji u zemlji i svetu pogledamo sa pozitivne strane, ove godine je dobra prilika da upoznamo prirodne lepote našeg kraj, kulturno-istorijsko nasleđe i znamenitosti kojih je zaista na pretek. Godišnji odmor i raspust su idealna prilika da članovi porodice više vremena provedu zajedno, a postoji mnogo načina da to slobodno vreme bude i kreativno provedeno. Jedan od njih je boravak u prirodi, šetnja ili neki drugi vid rekreacije, koji će koristiti i deci i roditeljima, a priroda krije obilje zanimljivih pojava i lepota. Priroda daje inpiraciju umetnicima za nova dela, pa tako i svako od nas može kod sebe da otkrije nova interesovanja.

U vreme otkazanih putovanja i vanredne situacije, neizvesnost kada će se život vratiti u normalu u mnogome pokvari raspoloženje i najvećim optimistima, pa je važno sačuvati kako fizičko tako i mentalno zdravlje. Joga ili neki drugi vid vežbanja, preporuka su za odrasle svih generacija. Joga je mnogima postala stil života, pa zašto ne bi bar deo raspoloživog vremena proveli u opuštanju mišica, relaksaciji tela i uma istovremeno. Joga nas uči i pravilnim tehnikama disanja, pa tako stvara balans između tela i uma i održava istovremeno fizičko i mentalno stanje čoveka na pozitivnom nivou.

Još jedan veliki prijatelj dece i odraslih je knjiga. Ona je uvek rado viđen gost, bez obzira na sve okolnosti. Biblioteka je na usluzi čitaocima, sa bogatim fondom knjiga gde svako može da pronađe nešto što ga interesuje i ako ne bukvalno, onda bar u mašti kroz lik iz nekog književnog dela, otputuje gde god poželi. Društvene igre su potisnuli tehnološki uređaji, pa je možda sada dobra prilika da se vratimo tim zaboravljenim igrama. Iako nam vanredna situacija nalaže fizičku distancu što nas na neki način udaljava i razdvaja, vreme korone može da posluži da bolje upoznamo sebe i naše najbliže, ukućane, članove porodice, da jedni drugima pružimo ljubav i pažnju, a to će biti najjači eliksir za dobar imunitet i pozitivnu energiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.