Raste broj obolelih od respiratornih infekcija

BOR – Hladno i promenljivo vreme, kakvo je poslednjih desetak dana u Boru, pogoduje razvoju virusnih i respiratornih oboljenja kažu u epidemiološkoj službi borskog Doma zdravlja. U Boru je od respiratornih infekcija u septembru samo kod dece zabeleženo 919 obolelih, a ovaj broj u oktobru raste.

Simptomi koji se javljaju kod ovih pacijenata su kijavica, kašalj i iskašljavanje, gušobolja, malaksalost pa i temperatura. Lekari savetuju da blagu temperaturu ne treba skidati, jer će zahvaljujući njoj virusi brže otići. Preporučuje se unošenje dosta tečnosti, čajeva, koristiti tablete protiv bolova u grlu i eventualno analgetik protiv bolova u mišićima.

„Tokom leta smo imali odličnu epidemiološku situaciju, bez većeg broja obolelih od stomačnih virusa, ali sa dolaskom hladnog vremena povećao se broj obolelih od respiratornih infekcija i taj trend će, kako očekujemo, biti nastavljen do pojave gripa. Najbolji način zaštite od virusa je pojačana vitaminska ishrana, posebno unos vitamina C, zatim često provetravanje prostorija, održavanje lične higijene i često brisanje radnih površina.“ – kaže dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja Bor

Iako simptomi respiratornih infekcija često podsećaju na grip za sada u Srbiji i u Evropi nije zabeležen ni jedan oboleli. Prema najavama, očekuje se da uskoro stigne i sezonska vakcina protiv gripa, kažu u epidemiološkoj službi borskog Doma zdravlja.

Raste broj obolelih od respiratornih infekcija, 10. oktobar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *