Rebalans gradskog budžeta na 16. sednici Skupštine grada Bora

0

Odbornici Skupštine grada Bora odlučivaće na sutrašnjoj sednici o približno 30 predloga odluka od kojih je najvažniji rebalans gradskog budžeta. Njime je predviđeno uvećanje sredstava za više od jedne milijarde dinara. Radio i Televizija Bor direktno će prenositi sednicu.

BOR – Za sutra u 9 sati zakazana je sednica Skupštine grada Bora. Pred odbornicima će se naći 27 predloga odluka od kojih je najvažniji prvi rebalans gradskog budžeta u 2024. godini. Njime je predviđeno uvećanje sredstava za 14,22 odsto u odnosu na početak ove godine i sada bi trebalo da iznosi 8,9 milijardi dinara. Najveće uvećanja predviđena su za komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu. Između ostalog, za izgradnju vodovoda predviđeno je više od 130 miliona dinara, nešto manje od 200 miliona predviđeno je za povećanje subvencija komunalnim preduzećima, a značajna sredstva predviđena su i za uređenje dečijih igrališta, nabavku medicinske opreme, izgradnju stambenih prostora, linijski saobraćaj i izradu projektne dokumentacije. Predviđeno je i izdvajanje od 55 miliona dinara za solidarnu pomoć zaposlenima i javnom sektoru, dodatnih 42 miliona za prvu fazu izgradnje Akva parka i nešto više od 15 miliona dinara za izgradnju javnih toaleta.

Odbornici će raspravljati i o izmenama planova i programa poslovanja u delu javnog sektora i povećanu subvencija komunalnim preduzećima, kojima je, između ostalog, predviđeno povećanje subvencija borskoj Toplani za iznos od 185 miliona dinara, od kojih je 145 namenjeno isplati dugovanja za ugalj, a 40 za kredit KFV banke. Predlog je i povećanje subvencija za Bogovinu za 7 miliona dinara i 4.5 miliona za ZOO vrt.

Odbornici će odlučivati i o postavljanju novog likvidacionog upravnika u ustanovama Sportski centar i Centar za kulturu u likvidaciji, raspisivanju konkursa za direktore u Muzeju rudarstva i metalurgije i Centru za kulturu i radu komunalnih preduzeća u prvom kvartalu ove godine. Kako se ranije čulo na sednici Gradskog veća u ovom periodu samo je Javno komunalno preduzeće za stambene usluge zabeležilo pozitivan saldo od 2,7 miliona dinara. Ostala preduzeća poslovala su sa gubitkom, najviše  Toplana 425 miliona, zatim „3. oktobar“ nešto manje od 24 miliona, Vodovod 21 i po milion, Zoološki vrt 1,7 miliona i Bogovina čiji je gubitak najmanji – 464 hiljade dinara.

Televizija i Radio Bor direktno će prenositi sutrašnju sednicu Skupštine grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *