Redovna kontrola bazena i gradskih česama

BOR – Spas od visoke temperature mnogi Borani prethodnih dana potražili su i  na otvorenim bazenima. Spasilačka ekipa i lekari Hitne službe uigrano funkcionišu od početka sezone, a ispravnost vode Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru kontroliše svakog četvrtka. Prema izveštajima, voda u otvorenim bazenima u Boru bakteriološki je ispravna. Povremeno se dešava da voda iz malog bazena ima nižu ph vrednost od propisane. Zbog toga, nadležni upozoravaju kupače na adekvatno ponašanje van i u bazenu, kako ne bi uticali na ispravnost vode i tako ugrožavali i svoje zdravlje.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru kontroliše i ispravnost vode na gradskim česmama u Borskom i Zaječarskom okrugu. Voda sa većine česama u Boru je ispravna, dok je neipravnost  utvrđena na dve česme u Brestovačkoj Banji i one su propisno obeležene.

Iz Zavoda za javno zdravlje upozoravaju i na kvarljivost namirnica zbog visoke temperature. Pažnja pri kupovini, što kraće držanje namirnica na sobnoj temperaturi, van frižidera, i priprema u higijenskim uslovima mogu doprineti bezbednosti hrane koju konzumiramo. Stručnjaci upozoravaju da je voće i povrće potrebno što pre staviti u frizider i pripremati u higijenskim uslovima, a mleveno meso, pogodno za razvoj mikroorganizama, neophodno je pripremiti čim se samelje. Određeni mikroorganizmi mogu se razviti i u domaćem sladoledu, pa lekari upozoravaju da se u pripremi ne koriste sveža jaja.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2zfov4″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.