SRBIJA – Ovogodišnje, vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, obeležiće zanimljiva statistika – ukazuju politikolozi. Pre svega, oni ukazuju na rekordan broj prijavljenih izbornih lista, čak 29, od kojih je za sada  proglašeno 18 lista. Ovako velika konkurencija nije viđena od 2000. godine kada je pred biračima bilo osam lista. Ovakvu statistiku stručnjaci tumače kao povratak na početak višestranačja. Prema podacima Republičke izborne komisije, broj lista na parlamentarnim izborima varirao je tokom godina. Od izbora 2000. broj lista se povećavao, a najviše ih je bilo 2008, kada su prijavljene 22 liste.

Politikolozi ukazuju na još zanimljiviji podatak, 40 političkih partija koje su se koalicionim sporazumima rasporedile na 29 lista. Prema ocenama onih koji posmatraju i tumače izbornu trku, ovo može biti slika partijskog sistema u zemlji, koji je čini se u krizi, kako ističu nije sazreo i nije se konstituisao.

Ovogodišnje parlamentarne izbore karakterišu i nove stranke koje se deklarišu kao zastupnici ruskih interesa. One se uglavnom oslanjaju na emotivnu vezanost Srba za Rusiju, ali i na rupe u sistemu među kojima je i nedostatak Ruskog nacionalnog saveta, koji bi jedna od tri prijavljene stranke mogla da formira – komentarišu stručnjaci.

Postavlja se pitanje, šta će na ovim izborima veliki broj lista doneti strankama, a šta biračima? Mnoge stranke zavisiće od dve do tri hiljade glasova, a upravo taj mali broj glasova može biti značajan za listu da ostane ispod cenzusa. Kod birača pak ovoliki broj programa i predloga stvara zabunu, pa dovodi do nerazumevanja ili čak loše procene, smatraju stručnjaci.

Mnoge nove stranke savladale su birokratiju i sakupile deset hiljada potpisa, čiju ispravnost RIK još proverava. Za ulazak u izbornu trku potrebno je i mnogo novca, a mnoge stranke ne znaju da li će se uložena sredstva isplatiti. Prema podacima Cesida za overu potpisa treba izdvojiti pola miliona dinara, a tome treba dodati i stranačku infrastrukturu, osnovne troškove kampanje, što za politički izborni početak iznosi oko tridesetak hilјada evra.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x43wfu1″ allowfullscreen ]
Rekordan broj izbornih lista, 12. april 2016… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *