Rešiti nedoumice oko privatizacije medija

0
ALEKSINAC – Iako su se članovi Sindikata novinara Srbije okupili u Aleksincu  na Izbornoj skupštini   najviše vremena diskutovalo se o privatizaciji medija,  zakonskoj nelogičnosti i rokovima  po kojima bi trebalo da se u medijima  promeni vlasnička struktura. Sa izborne skupštine potekao je i predlog da se po hitnom postupku promeni set medijskih zakona , koji. kako sada glase, odgovaraju samo malom broju medijskih tajkuna, kojoi žele da uspostave monopol. Ako ne dođe do promene ili pomeranja roka, već 1. jula ove godine prestaće da postoji više od 60 medijskih kuća a blizu 2000 zaposlenih ostaće bez posla.
„Delegacija Sindikata novinara Srbije tražiće već u utorak 16. juna hitan prijem kod ministra kulture i informisanja kako bi se razjasnila situacija oko konačnog datuma privatizacije medija. Ukoliko niko iz pomenutog ministarstva ne primi sindikalnu delegaciju , članovi Sindikata novinara Srbije okupiće se u sredu 17.juna ispred Vlade Srbije i neće se razići sve dok ih ne primi premijer Srbije Aleksandar Vučić . Inače ovo haotično stanje traje već duže vreme u medijima.  Set medijskih zakona, donet prošle godine je neustavan i ,i smo to dokazali Ustavnom sudu, ali i ova institucija ćuti. Izgleda da je  privatni medijski lobi toliko jak da  želi da se po svaku cenu mnogi mediji u Srbiji ugase, kako bi imali monopol. Pogledajte samo koliko su u koliziji zakoni o informisanju, zakon  o privatizaciji i tako dalje. Stanje je više nego dramatično i haotično“ – kaže Dragana Čabarkapa predsednik Sindikata novinara Srbije.
Dragana Čabarkapa, koja je inače i do sada  bila predsednik Sindikata novinara Srbije ogorčena je i na Ustavni sud Srbije , jer je ovaj sindikat podneo zahtev za ocenom ustavnosti medijskih zakona, ali se najviši sudski organ u Srbiji ne oglašava već više od godinu dana. A da li će Sindiikat novinara Srbije uspeti da za ovo kratko vreme doprinese produžetku roka privatizacije ili promeni seta medijskih zakona ostaje da se vidi. Inače, Sindikat novinara Srbije  osnovan je 2002. godine, a od 2005. je član i Evropske federacije novinara. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *